Hogy lehet otthon dolgozni, főzni, gyereket nevelni - egyszerre?

2020-03-19 | Budaörs
Jó tippek fiatal anyák, kezdő háziasszonyok számára, hogy lehet ezt a rendkívüli, kényszerű otthon-tartózkodást megoldani - kreatívvá, könnyebben elviselhetővé tenni.

1. Készülj fel rá, hogy ez hosszú távú lesz
Egy jó és rugalmas napirend és néhány szabály bevezetése keretet ad a napjainknak, tartást és kapaszkodót a családtagoknak és a járvány terjedésének megelőzésében is segít.
A gyerekekkel is érdemes sokat beszélgetni a helyzetről és őket is fel kell készíteni arra.

2. A munka az munka, a pihenés az pihenés
Néhány trükk, ami munkanapokon segíthet:
Keljünk fel reggel mindig ugyanabban az időben, és végezzük el a szokásos reggeli rutint (nálam ez gerinctorna, közös reggelizés, tusolás, öltözés, az ágyak bevetése)…
A munkáltató valószínűleg meghatározta az otthoni munkaidőt, de ha nem, akkor is érdemes kijelölni fix időszakot erre, és mindennap ugyanakkor kezdeni és befejezni a munkát. Kisebb gyermekek mellett ez valószínűleg inkább több kisebb időszak lesz – elmélyült munkát én a délutáni alvás ideje alatt vagy az esti fektetés után tudtam csak végezni.
Munka után kapcsoljuk ki a számítógépet, és tegyük el a kezünk ügyéből a céges telefont, ne nézegessük az emaileket folyamatosan.

3. Kell egy jó napirend
Tapasztalatom szerint a jó napirend családra szabott, függ a családtagok számától, életkorától.
Gondoljuk át, hogy hány szülő van otthon a gyerekekkel, kinek kell dolgoznia, tanulnia, napközben aludnia, mikor és mennyit, kivel kell tanulni, ki mennyire önálló stb.. Utána ez alapján állítsunk össze egy rugalmas beosztást.

4. Öltözzünk fel, de mibe is?
Szinte minden távmunkával foglalkozó cikkben megtaláljuk a tanácsot, hogy öltözzünk fel reggel ugyanúgy, mintha munkába mennénk.
A gyerekeknél is ragaszkodom ahhoz hét közben, hogy öltözzenek fel reggel, majd hétvégén lehet pizsamában lazulni délig.
A járványmegelőzés miatt azokat a ruhákat, amikben kint jártunk, a lakásban ne használjuk!

5. Mi legyen az ebéd?
Összeírtam egy listát a gyakran fogyasztott készételekből, a gyakran használt alapanyagokból (és háztartási szerekből, papírárukból), és megterveztem két hétre előre, hogy mi legyen az ebéd, utána bevásároltunk erre a két hétre. Azóta hetente egyszer vásárolunk (lehetőleg házhozszállítással), mindig egy hétre előre, így mindig marad egyheti tartalék is a polcokon és a fagyasztóban (kamránk sajnos nincs).

Annak ellenére, hogy napközben itthon vagyok, munka után főzöm meg a másnapi ebédet, maximum 10-15 percnyi teendőt hagyok másnapra (pl. a tészta kifőzését vagy egy saláta összeállítását).
(Számtalanszor megjártam már, amikor a munkaközi szünetekben akartam gyorsan megcsinálni az ebédet: belemerültem a munkába és megfeledkeztem az ebédről, vagy odaégettem, kifutott, vagy annyira összecsaptam, hogy nem lett semmi íze. Nehéz kétfele koncentrálni, a munkavállaló szerepéből átugrálni a háziasszonyéba, majd vissza. Különösen úgy, hogy otthon vannak a gyerekek, mert anyának lenni folyamatosan kell.)

Általában egyszerre kétnapi adagot főzök mindenből. (Több napra előre is lehetne, de nálunk most nincs hely a fagyasztóban az előre megfőzött készételeknek.)

6. Egy kis mozgás mindenkinek kell!

A kicsiknek otthon megvalósítható nagymozgásos játékokat ajánlok, a felnőttek és a nagyobbak pedig rengeteg edzésprogram közül válogathatnak a YouTube-on – a jógától a táncon át a kick-boxig. A mozgás nemcsak az egészségünkre van jó hatással, de jobb kedvre is derít, oldja a stresszt és jobban alszunk tőle – erre mind-mind szükségünk van most.

Ha nincs kijárási tilalom, ki lehet menni sétálni, futni, biciklizni is, de tartsuk meg a 1,5-2 m távolságot másoktól. Attól nem fogunk megfertőződni, mert az utcán elmegy mellettünk valaki, aki koronavírussal fertőzött.

(Forrás: Képmás, Péterfi Hajnal írásából)

SzK

Megosztás