Hogyan segíthetünk a bajba jutott emberen?

2021-12-07 | Közélet
Néhány napja a Templom téren a padon egy férfi aludt összekuporodva. Ébresztgettem, és kértem, hogy keljen fel, mert ki fog hűlni a néhány fokban. Nem örült nekem, mert csúnya szavakkal elküldött, de nem adtam fel. Próbáltam meggyőzni, hogy az élete van veszélyben.

Javasoltam, hogy keressen melegedőt, vagy hajléktalan szállást. Sajnos, helyet, címet nem tudtam neki mondani. Végül csak belátta, hogy jó szándékkal háborgattam és elballagott.

Ez ügy kapcsán kerestem meg levelemmel Kövesdi Gabriellát , a Szociális és Egészségügyi Iroda vezetőjét. Ő felhívta a figyelmemet a Budaörs.hu honlapra, amely hasznos tanácsokkal szolgál a hideg napokon az utcán lévők megsegítésére.

Felhívás a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében (Budaörs.hu)

Tisztelettel felhívom Budaörs lakosságának figyelmét, hogy a hideg időjárás beköszöntével megnövekszik azok száma, akik a kihűlés miatt lelik halálukat. Elsősorban a fedél nélkül élő hajléktalanok a veszélyeztettek, de az utóbbi telek tanúsága szerint a fűtetlen lakásokban élő, főként idős, vagy egyedülálló emberek is e körbe sorolhatók. Törődésre, odafigyelésre, segítésre szólítom fel a település lakosságát.

A szociális ellátásban közreműködő Magyar Máltai Szeretetszolgálat Gondviselés Háza Szociális Szolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény és az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ munkatársai fokozottabban figyelnek ellátottaikra, a legveszélyeztetettebb, tudottan magányos idős emberekre, valamint az utcára szorult hajléktalanokra.

 Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete a 204/2018. (XI.14.) ÖKT számú határozattal, – hajléktalan személyek ellátására – a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal kötött ellátási szerződést. Az ellátási szerződésben rögzítettek értelmében a Budaörs területén életvitelszerűen élő és tartózkodó hajléktalanok igénybe vehetik a Szeretetszolgálat által működtetett nappali melegedő, éjszakai szálló és átmeneti szálló szolgáltatásait. A közterületen, krízishelyzetben élő személyek számára (akik nem fogadják el az intézményi ellátás lehetőségét) élelmiszerrel, meleg teával történő ellátást biztosít a Szeretetszolgálat.

 Jelzéssel élhet az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központnál, munkaidőben 06/23-423-100 telefonszámon.

 A Máltai Diszpécser Szolgálatnál (november 1-től március 31-ig) éjjel-nappal a 06/1-338-41-86 telefonszámon a 2-es gomb megnyomásával lehet krízishelyzetet bejelenteni, reggel 08:00 és éjjel 02:00 óra között (02:00-08:00 között az 1-es melléken tud jelzést tenni).

 Hajléktalan személyek részére a Szociális Központ Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény (1118 Bp., Rimaszombati út 15/a.) nappali és éjszakai valamint utcai szociális ellátást nyújt. Telefonszáma: 06/1-206-72-46

A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu, a www.maltai.hu, a www.menhely.hu és a www.voroskereszt.hu honlapon.

Ne menjen el senki szó nélkül, ha magányos, idős vagy hajléktalan emberről szerez tudomást.

A fotó csak illusztráció.

Forrás: Budaörs.hu

Megosztás