Húsvéti sonkamustra a Gazdapiacon

2024-03-24 | Budaörs
A szombati piacnapon sonkakóstolóra várták a piacra látogatókat. Mondhatnánk azt is, hogy terített asztal várta őket,hiszen már kora reggeltől a gazdapiac munkatársai készítették a szendvicseket, sonkával,tojással,tormával,retekkel,paprikával díszítve hogy minél kívánatosabb legyen a választék,mire megérkeznek a vásárlók.

Húsvét felé közeledve a Gazdakör minden évben megrendezi a Sonkamustrát, ami az idén legalább olyan jól sikerült, mint az előző években. Dicséret azoknak, akik részt vettek az előkészületi munkában azoknak, akik kora hajnaltól szeletelték a kenyereket, és a különféle sonkákat, pucolták a tojásokat és rendezték el katonás sorrendben a hatalmas tálcákon a kínálásra váró falatkákat, hogy mire megérkeznek a vásárlók már minden a helyén legyen. Az időjárás is kedvezett a szabadban tartózkodásra, ezen a napon a böjti szelek elkerülték Budaörsöt és így a piacot is.

De nem csak a vásárlók kínálása volt a cél,hanem a legjobb,legízletesebb sonka kiválasztása és ennek megfelelően három,plusz egy különdíj odaítélése is.

A zsűrizés eredménye körülbelül félidőben született meg ,hiszen nem elég kóstolni,hanem latolgatni is hogy az ízek hogyan,milyen intenzitásúak. A hosszas kóstolásnak meg lett az eredménye, ami nem volt könnyű feladat,hiszen a gazdák mindannyian a legjobbat akarták piacra vinni. A zsűri végül is döntött, hogy mely sonkák kerülnek díjazásra. Volt  aki a füstöltebbet, volt aki a sósabbat dicsérte,de a végén megszületett a döntés. Három gyönyörű serleg várta a díjazottakat és a különdíj is gazdára lelt.

A  szombati,március 23-i  húsvét előtti piacnapon is ugyanúgy mint máskor, nagyon sok volt a vásárló,de most különösen hiszen mindenki készül az ünnepekre. A piaci sátrak gazdagon megrakodva  friss árúval , köztük sóskával,retekkel,salátával sokféle ,gyümölccsel és nem utolsósorban a sonkák garmadával kínálták portékájukat.

Beszámoló: Major Edit

Megosztás