Interjú Simon Erikával, a Művelődési Ház igazgatónőjével

2023-02-07 | Budaörs
Kinevezésed alkalmával kereslek. Idestova 10 éve tied ez a nem mindennapi pozíció, ami sok odafigyelést kíván. Több témában várom illetve várjuk a válaszaidat, hiszen a Jókai Mór Művelődési Házban látható programok fontos szerepet töltenek be a budaörsiek életében.

 

Milyen tervekkel indulsz az újabb  öt év felé, mi volt pályázatodnak az a vonzereje, amiért újból téged választottak erre a posztra? Röviden: miben újul meg a ház programterve, vannak-e új elképzelések? Melyek ezek?

Mindenekelőtt köszönöm szépen a megkeresést és annak a lehetőségét, hogy a Művelődési ház és intézményeinek mindennapjairól beszélhetek. Az elkövetkező 5 év programjai között lesznek már ismert programok, lesznek olyan programjaink, amelyeket új formában szeretnénk megmutatni, és persze lesznek olyan programok is, amelyek teljesen újak. Mindezek mellett hangsúlyt kapnak a környezetvédelemmel kapcsolatos előadások és gyerekfoglalkozások, a társadalmat érintő aktuális kérdésekre adott nézőpontok megjelenítése és a közösségek építése.

Kik a segítőid ebben a munkában?

Számomra ez már nem munka, amelyhez segítőkre lenne szükség, hanem inkább közös célok vannak, amelyek megvalósításában minden egyes munkatársam valamilyen módon részt vesz. Túllépve az intézmény keretein pedig minden egyes civilszervezet, oktatási intézmény, akikkel közös rendezvényt szervezünk, részesei a közös célok megvalósításának és azok eredményességének és persze ide sorolhatnám azokat is, akik megosztják eseményeinket és azokat is, akik látogatják azokat.

Közös épületet mondhat magáénak a Műv. Ház és a Latinovits Színház. Nem nagy kihívás ez számotokra? Hogyan fértek meg egy gyékényen?

Tényleg egyedinek mondható az, hogy két intézmény osztozik egy épületen úgy, ahogy azt mi is tesszük. Ahhoz, hogy ez a közös lét zökkenőmentes legyen, folyamatosan figyeljük és kiszűrjük azokat az elemeket, amelyek nehézséget okoznak, okozhatnak a két intézmény valamelyikének mindennapi működésében. Mindezek mellett felosztottunk magunk között jó  néhány olyan feladatot, amellyel megkönnyítjük egymás munkáját, ezáltal fura mód részt is veszünk egymás rendezvényeinek sikerességében is.

Hogyan informálódtok arról, hogy milyen igényekkel élnek felétek Budaörs lakosai? Hiszen itt több generáció él, akiknek más és más az igénye a szórakozással, a művelődéssel kapcsolatban. A programok kidolgozásánál számít a lakosság véleménye vagy esetleg kívánsága?

Rengeteg igényfelmérő felülettel rendelkezünk, ahol a látogatóink számára lehetőség van arra, hogy elmondják véleményüket rendezvényeinkről, ezért is érdemes figyelni ezeket és használni is ahhoz, hogy a későbbiekben be tudjuk építeni a felmerülő igényeket a művelődési ház mindennapjaiba, illetve számunkra is fontos, hogy legyen az bármilyen is, de visszajelzést kapjunk munkánkról.

Sokan élnek itt Budaörsön 30-40 éve, és még emlékeznek azokra az időkre, amikor a Művelődési Házban szilveszteri bálokat (meleg vacsorával és zenekarral) rendeztek, ugyancsak Katalin vagy Erzsébet bálokat is. Sokan, többek között én is, nagyon hiányolom ezek tejes elmaradását. Mi ennek az oka? ( Akkor is működött színház az épületben nem is akármilyen darabokkal, de valahogy találtak arra megoldást, hogy ezek a rendezvények ne sorvadjanak el)

Nem lehetne újból feléleszteni ezt a szép hagyományt?

Köszönöm, hogy megosztottad a saját igényedet és továbbítottad mások bálokhoz kapcsolódó igényeit, mivel eddig nem hallottam arról, hogy a „régi bálozók”, a most kb. a 70-80 éves korosztály szívesen jönne bálba.

Nem csak az idősebb korosztály igénye egy pl. szilveszteri bál, hanem a középkorúak is szívesen jönnének.Mégis, mi az oka ezen rendezvények  elmaradásának?

Nem gondolkodtam bálokban, mivel olyan mértékben megemelkedett a fellépők tiszteletdíja, vagy egy vacsora ára is, de minden másnak a díja is (pl. a vacsorához nem járó italok ára, a műsorvezetés, a biztonsági szolgálat ára – bár erre talán a régi bálozók esetén nem lenne szükség-, dekoráció……), melyek mindezzel párhuzamosan egy magas belépőjegyárat generálnának. A bálhoz hozzátartozik az új ruha, fodrász, az esti taxi… Kifizetnék-e legalább 130-an a több tízezer forintos belépődíjat és a szintén több tízezer forintos belépődíjon túli költségeket? Már a költségek felsorolásának elején átléptem azt a határt, ami alapján jelenleg szívesen vállalnám egy bál megszervezését.

Szerintem nem feltétlenül fontos az új ruha és frizura és taxi, hiszen helyben vagyunk Budaörsön. De példaként említve: ami  az idősebb korosztályt illeti, a Városi Klub minden hónapban egy alkalommal zenés- táncos összejövetelt rendez pontosan nálad, a Művelődési Ház színháztermében, ahol javarészt 6o-as, 70-es s 8o-as korosztály ropja a táncot.Ez az egyetlen táncos rendezvény a Művelődési Házban, amit a -Klub rendez-és ezt az egyetlen  lehetőséget sokan várják és igénybe veszik.

Fenntartótok az Önkormányzat. Van-e beleszólása a programok tervezésébe vagy esetleg kijelölt utakon kell haladnotok?

Az Önkormányzat nem szól bele a programok tervezésébe, inkább együttműködőnek és segítőnek jellemezném azt, ahogy a művelődési házhoz és alintézményeihez viszonyul a Fenntartó.

Manapság elkerülhetetlen beszélni az energiaválságról. Mennyiben érinti a Műv. Házat ez? Hogyan tudjátok kigazdálkodni a megnövekedett költségeket?

Az idei év költségvetésébe már a megnövekedett közüzemi díjak kerültek be. A szakmai szolgáltatás díja (ez az összeg az éves rendezvények, programok költségét fedezi) a tavalyi évben elfogadott összeggel lett azonos. Tehát a működéshez szükséges feltételek a költségvetés elfogadásával meglesznek, mivel a közüzemi díjak és minden más megemelkedésével a fellépők díjai is megemelkedtek, éppen ezért, amire figyelnünk kell, hogy színes és színvonalas programokat szervezzünk úgyis, hogy a programokra szánt költségek a tavalyi évvel azonosak.

Mindezek mellett folyamatosan figyelünk arra, hogy a közintézményekben előírt hőmérséklet legyen az épületben. Az épületekben néhány kivételével már ledes izzók vannak mindenhol. A művelődési házra hamarosan napelemek kerülnek fel, amit szeretnék majd a Nyugdíjasok házára és a Közösségi házra is. Természetesen mi magunk is odafigyelünk arra, hogy akkor használjuk az áramot, amikor szükséges az a munkánkhoz.

Nagy port kavart a Lévai utcai Közösségi házban végrehajtott változtatás. Gondolok itt Pintér Krisztinára, aki sokunk véleménye szerint nagyon jól vezette a Házat.

Most ki vagy kik tervezik a programjaikat? Melyek ezek? Van-e elég személyzet? További tervek?

Többnyire Hanzelik Évi munkatársammal találkozhatnak azok, akik a Közösségi házba látogatnak, illetve időközönként a többi szervező kollégám is részt vesz és segíti a Közösségi ház rendezvényeit. Hanzelik Évi is már sokak számára jól ismert, aki jól szervezi a Közösségi ház életét, ami mindenki számára látható, ha nyomon követik vagy látogatják a ház programjait, hiszen tele van csoport- és klubfoglalkozásokkal, és több civilszervezet, énekkar is a Közösségi házban tartja foglalkozásait. Az elmúlt évben már számos ingyenes, hétvégi kültéri rendezvényt szerveztünk a Közösségi ház melletti zöld területen, amit szeretnénk a jövőben is folytatni.

Van- e szó arról, hogy a Műv. Ház külön költözik a Színháztól? Mert sokunk szerint ez lenne a legjobb megoldás. Budaörsnek egy új színházépületre lenne szüksége modern, minden igényt kielégítőre gondolok. Van-e tudomásod arról, hogy készülnek erre vonatkozó tervek az Önkormányzatnál? Mekkora költségvetéssel indultok ebben az évben?

Nem tudok a külön költözésről és arról sem, hogy egy külön színház építése tervben lenne. A költségvetéssel kapcsolatban feltett kérdésedre az idei év költségvetésének elfogadása után tudok válaszolni, ami az elkövetkező hetekben várható.

Köszönöm az interjút.

Major Edit

 

Megosztás