Itt a nyár, irány a strand!

2021-06-24 | Közélet
Egyre többen gondolják úgy, hogy a zsúfolt strandok, a Velencei-tó és a Balaton helyett csendesebb helyet keresnek, ezért bányatavak mellett pihennek.

A nyári szünidő, a szabadságok idején kiemelten fontos felhívni a pihenni, kikapcsolódni vágyók figyelmét a fürdőzés szabályaira, valamint a bányatavak veszélyeire, a szabadvizek biztonságos használatára, hiszen ezek a vizek jóval több veszélyt rejtenek az ellenőrzött strandoknál. A szabadvizeken való tartózkodás szabályai mindenkire vonatkoznak, melyet nagyon fontos betartani, hiszen élettani, egészségügyi és jogi, következményei is lehetnek.

Pest megye közel negyven bányatavából kilencben engedélyezett a fürdés. (Dunaharaszti, Dunavarsány, Délegyházi tórendszer 2-4-6-os taván, Kiskunlacháza, Pócsmegyer, Áporka). Mindemellett Kiskunlacházán, Dunavarsányban lehetőség van a jet skire, az Omszki tó egy részén pedig lehet wake boardozni. A Duna Pest megyei szakaszán is vannak kijelölt fürdőhelyek: Dunabogdány, Göd alsó, Göd-felső, és Ráckevén találhatók.

(Tilos fürdeni hajóútban, kikötők, hajóállomások, vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák területén, városok területén, valamint éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület meg van világítva, és legfeljebb a mély víz határáig. )

A fürdés tilalmát minden esetben 60×30 cm-es tiltó tábla jelzi, amely jól látható helyen kerül elhelyezésre.

A bányatavak medre kiszámíthatatlan. Ezek a tavak néhány lépés után hirtelen mélyülnek, a nagy mélység miatt csak a felszín meleg, a hirtelen vízhőmérséklet csökkenés pedig könnyen okozhat izomgörcsöt, sokkot, szívmegállást.
Medrükben előfordulhatnak fém darabok, munkagép alkatrészek, amik könnyen okozhatnak sérülést, főleg a vízbe ugrálóknak.

Sokan azt gondolják, csak az számít fürdésnek, ha nyakig megmártóznak a vízben, esetleg úsznak. Ez azonban nincs így, a különböző úszóeszközök, felfújható objektumok használata bizony fürdésnek minősül.

Tehát a vízibiciklizés, a gumimatracon heverészés és az úszódeszkán hasalás is. Akik ezeket a tevékenységeket tilosban űzik, büntethetők. 

Aki a tiltás ellenére fürdőzik, nemcsak a testi épségét, egészségét, életét veszélyezteti, de szabálysértést követ el, vele szemben szabálysértési eljárás indul, illetve a helyszínen is megbírságolhatják. Szabálysértési bírságot szabhat ki a rendőrség, a közterület felügyelők, a természetvédelmi őr, az önkormányzati természetvédelmi őr.

Akár bányatóhoz, akár épített strandra látogat, fontos, hogy a saját és mások testi épsége mellett figyelmet fordítson vagyonbiztonságára!
• Lehetőség szerint őrzött parkolót válasszon! A gépkocsi utasterében semmit ne hagyjon! Távozáskor győződjön meg arról, hogy a kocsit biztosan bezárta.
• A strandokon leggyakrabban lopások fordulnak elő, azonban elővigyázatossággal, odafigyeléssel az is elkerülhető. Nagyobb összegű készpénzt, értékesebb műszaki cikket, ékszert ne vigyen magával!
• Ahol lehetőség van rá, használjon csomagmegőrzőt!
• Őrizetlenül ne hagyjon értéket a törölközőn, takarón.

Kellemes és biztonságos nyári időtöltést, kikapcsolódást kíván
Pest Megyei Rendőr-főkapitányság

Megosztás