Javult az Antarktisz feletti ózonréteg állapota

2020-03-30 | Budaörs
Mostanában éhezünk a jóhírekre, ez egy ilyen hír: az ózonréteg ismét vastagodni kezdett, 1982 óta nem volt olyan kicsi a déli-sark feletti ózonlyuk, mint 2019-ben

Jelentős mértékben javult az Antarktisz feletti ózonréteg állapota, ami több aggasztó klimatikus változásnak véget vetett – derült ki a Nature magazinban megjelent kutatásból.
Kezd beérni a montreáli jegyzőkönyv gyümölcse: az 1987-ben tető alá hozott megállapodás értelmében korlátozták az ózonréteg elvékonyodásáért felelős halogénezett szénhidrogének (CFC-k) kibocsátását. A döntés eredményeként az ózonréteg ismét vastagodni kezdett, 1982 óta nem volt olyan kicsi a déli-sark feletti ózonlyuk, mint 2019-ben. A folyamat megállított egy sor olyan változást, ami a légáramlatokat érintette.

A futóáramlatok (ún. jetstreamek) a bolygó felső légkörében, nagy sebességgel áramló szelek, amelyek nagy hatással vannak a felszíni meteorológia alakulására. A futóáramlat általában több ezer kilométer hosszúságú, több száz kilométer szélességű, kilométeres vastagságú levegőréteg.

Az egyezmény megkötése előtt az alaposan lepusztult ózonréteg miatt a déli futóáramlatok még délebbre tolódtak, ez pedig befolyásolta a csapadékeloszlást, valamint az óceáni áramlatokat is. Például e jelenség miatt esett kevesebb eső Ausztrália déli partvidéki részein.

Egy évtizeddel a protokoll életbe lépése után azonban az eltolódás megállt, sőt, enyhén a visszájára fordult. Kiderült, a CFC-k korlátozására vezethető vissza a kedvező változás, ami többek között visszahozhatja az esőt a szomjazó ausztrál vidékekre is.

(Forrás: origo.hu)

(SzK)

 

Megosztás