Jó hír a Pilisi Parkerdőtől

2020-04-23 | Budaörs
A Budaörs közeli körzetében lévő erdők a Pilisi Parkerdő Zrt. gondozásában vannak. Örömünkre szolgált a következő hír, ami erdőtelepítési és – fenntartási munkálatokról szólnak a klímavédelem jegyében.

A Pilisi Parkerdő Zrt. valamennyi erdészeténél folyik erdőfelújítás és erdőtelepítés a most záruló ültetési időszakban. A főváros környékén a szakemberek az erdők többségét természetes módon újítják meg, de csemeteültetés, mesterséges ültetés is történik. Az állami erdőgazdaság, amely az erdősítések során a klímaváltozásnak jobban ellenálló erdők létesítésére törekszik, az Országfásítási Programhoz 10 hektár erdő telepítésével járul hozzá.

A Pilisi Parkerdőnél az erdészek egyaránt nagy hangsúlyt helyeznek a meglévő erdők fenntartására és új erdők létesítésére. A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a meglévő erdőállomány által megkötött szénnek, ezért az új erdők telepítése mellett a hazai erdővagyon, valamint a klíma- és természetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van a már meglévő erdőket megfiatalító erdőfelújításoknak. A Parkerdőnél az erdők fenntartási munkája során közel 500 hektáron történt erdőfelújítás.

A Pilisi Parkerdő részt vesz az Országfásítási Programban is. Az Agrárminisztérium által 2019 novemberében indított Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területein több mint 550 hektár újerdőt telepítenek, amihez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A 86 települést érintő erdőtelepítési mintaprogram célja az erdőterület közvetlen növelése mellett a magángazdálkodók és önkormányzatok számára bemutatható gyakorlati példák kialakítása is. Az örökerdő-gazdálkodás során olyan erdőállományok alakulnak ki, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak és sokkal inkább megfelelnek a természetvédelmi céloknak. A változatos, sokféle fafajból álló erdőknek ugyanis nagyobb a természetes ellenállóképessége, életképesebb erdei ökoszisztémát eredményeznek.

A fővárosban ugyancsak folynak erdősítési munkák. A Budapesti Erdészet szakemberei a XI. kerületi Kamaraerdőben és a XVIII. kerületben a Reptéri-erdőben az invazív (özönnövény) bálványfa helyére ültettek őshonos fajokat.

Mészáros Péter

szóvivő cikke nyomán

s.k.

Megosztás