Jogkövetkezmények és egyéb tudnivalók koronavírus idején

2020-03-17 | Közélet
Az intézkedések betartása, a figyelmesség, az óvatosság elengedhetetlen – értesített hírlevelében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság. Újabb jó tanácsokkal látják el a felnőtteket és külön a gyerekeket.

A koronavírus kapcsán hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről, és a teendőkről a  https://koronavirus.gov.hu/ oldalon, az információs vonalakon:

6 80 277 455 ,  06 80 277 456.

Kérjük, hogy mindig hiteles és megbízható forrásból származó hírt posztoljon, illetve a közösségi oldalakon figyeljen a megosztások valóságtartalmára.

A rémhírterjesztésnek jogkövetkezményei vannak, melyre ezúton szeretnénk felhívni a figyelmet – Büntető Törvénykönyv 337. § -!

A pánikkeltés nem megoldás a veszélyhelyzet kezelésében. Kérjük, minden esetben tartsák be, és gyermekeikkel is tartassák be az összes meghozott és jövőben meghozandó, a társas érintkezéseket korlátozó intézkedést, valamint az előírásokat és ajánlásokat!

Nyomatékosan, többször hívják fel az otthon maradt, idős hozzátartozóik figyelmét arra, hogy senkit ne engedjenek be az otthonukba! Naponta, többször hívják fel egyedül élő, szépkorú rokonaikat, ezzel is növelve a biztonságérzetüket.

A csalók a veszélyhelyzetre sincsenek tekintettel.

Legyenek körültekintőek a telefonhívásokkal kapcsolatban is, és az egészséges bizalmatlanság elvét követve, győződjenek meg minden esetben a kapott hívás valóságtartalmáról. A vírussal kapcsolatban vagy arra hivatkozással, terméket eladni kívánó, vagy családtagot ért fertőzés miatt felmerülő anyagi hozzájárulásra irányuló telefonhívásokat minden esetben szakítsák meg, és ellenőrizzék!

Gyerekeknek:

MOST NE KERÜLJÖN FEL A KORONA A FEJEDRE, avagy hogyan próbáld megőrizni egészséged

Alaposan és gyakran moss kezet!  Szappanos vízzel vagy alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsd meg a kezed, ügyelj a körmöd alatti, és az ujjaid közötti területekre is

A szemedhez, szádhoz, arcodhoz csak kézmosás után nyúlj!

Köhögéskor és tüsszentéskor takar el az orrod és a szád a behajlított könyököddel, vagy zsebkendővel, utána dobd ki a zsebkendőt és moss kezet!

Lehetőség szerint kerüld az érintkezést a lázas, köhögő beteggel!

A baráti ölelést, puszit most mellőzd!

Mivel a koronavírus főként az idős korosztály számára jelent veszélyt, vigyázz a nagyszüleidre! Nem biztos, hogy nálad jelentkeznek a tünetek, de ettől még lehetsz vírushordozó, és megfertőzheted őket. Emiatt egy ideig most ne látogasd az idős rokonaidat, hanem csak telefonon beszéljetek!

Felnőtteknek:

Kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert például a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt! Lázas beteggel lehetőség szerint kerülje az érintkezés minden formáját!

Kerülje el a köhögő, légúti tüneteket mutató embereket, a nagy tömeget! Lehetőség szerint mellőzze a tömegközlekedést.

Alaposan és gyakran mosson kezet!  Szappanos vízzel vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítővel tisztítsa meg a kezét, ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!

Szellőztessen gyakran! Ez vonatkozik az otthonra, az irodákra és minden zárt térre.

Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és a száját behajlított könyökével, vagy zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!

A megszokott érintkezési és üdvözlési formákat, például a kézfogást, a puszit, a baráti ölelést tanácsos mellőznie.

Fordítson fokozott figyelmet immunrendszere erősítésére, fogyasszon elegendő vitamint!

Használjon maszkot, ha légzőszervi tünetei vannak, ezzel védi a környezetében lévőket!

Szemhez, szájhoz, archoz csak kézmosás után nyúljon!

Amennyiben a koronavírusra jellemző tünetet észleli magán, telefonáljon háziorvosának, ne menjen be a rendelőbe!

A koronavírussal kapcsolatban hívható zöld számok:

                   06 80 277 455

                   06 80 277 456

A koronavírusról az alábbi elérhetőségeken tájékozódhat:

https://koronavirus.gov.hu/

https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu

  Ingyenesen hívható segélyhívó telefonszámok, a nap 24 órájában: 107, 112

PEST MEGYEI RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG

BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY

Megosztás