Jótanács sosem árt...

2020-03-18 | Budaörs
Levelezőrendszeren át kaptam ezt a két érdekes és hasznos tanácsot - nem "ellenőrzött", de könnyen alkalmazható és, ha kicsit hiszünk abban, hogy segít, akkor segíthet. Biztosan nem árt!

Az új koronavírusos fertőzöttnél előfordulhat, hogy sok napig nem mutatja fertőzés jeleit. Így jó pár napig nem lehet tudni, hogy valaki fertőzött-e. De mire a láz és/vagy a köhögés jelentkezik, és kórházba kerül az illető, a tüdőnek akár már az 50%-a fibrózisos lehet. Ez okozza az időseknél a nagyobb kockázatokat, hiszen amúgy is légszomjjal küzdenek. Hogy ne legyen túl késő a segítség, magunk is tehetünk lépéseket.!

Tajvani szakértők azt javasolják, hogy végezzen ki-ki egy egyszerű ellenőrzést minden reggel: lélegezzen egy mélyet, és tartsa vissza, azaz benn a levegőt legalább 10 másodpercig. Ha sikeresen teljesíti köhögés, kellemetlen érzés, légszomj nélkül stb., akkor ez azt mutatja, hogy a tüdőben nincs fibrózis, azaz a vírusos gyulladás miatti légzőfelület-csökkenés, és ez erősen valószínűsíti, hogy valószínűleg nincs fertőződés.

Ezekben a kritikus időkben minden reggel végezze el ezt az ellenőrzést tiszta levegőben!

A COVID-19 eseteket kezelő japán orvosok pedig azt tanácsolják, hogy mindenki ügyeljen arra, hogy a szája és a torka mindig legyen nedves. Ezért 15-30 percenként inni kell néhány korty vizet! MIÉRT? Még ha a vírus be is jut a szánkba, a víz vagy más folyadék lemossa azt a nyelőcsövön át a gyomorba. A gyomorsav megöli az összes vírust. Minél szárazabb a szájüreg, annál nagyobb az esély, hogy a vírus bejuthat a tüdőbe.

Dr. Szent-Imrey Tamás szent.imrey.tamas@gmail.com

(SzK)

Megosztás