Jótékonysági Világnap-szeptember 5

2020-09-06 | Budaörs
Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre, konszenzussal nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává.

Az ENSZ Közgyűlése magyar kezdeményezésre, konszenzussal nyilvánította szeptember 5-ét, Kalkuttai Teréz anya 1997-ben bekövetkezett halálának napját a jótékonyság világnapjává.

A közgyűlés felkérte az ENSZ-tagállamokat, a regionális szervezeteket és a civil társadalmat, hogy az évfordulóról megfelelő módon emlékezzenek meg, oktatási és egyéb programok szervezésével.

A munka oroszlánrészét Magyarország New York-i főkonzulátusa végezte, mintegy 50 ország képviselőivel egyeztettek, hogy minél többen támogassák a világnap gondolatát.

A New York-i döntésről beszámoló külügyi közlemény arra is felhívja a figyelmet, hogy a Teréz anya életműve által közvetített értékek összhangban állnak az ENSZ Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltakkal, és hozzájárulnak a kultúrák és civilizációk közötti párbeszéd előmozdításához.

Boldog Kalkuttai Teréz anya Nobel-békedíjas apáca, a Szeretet misszionáriusai rend alapítója Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben, az akkor még a török birodalomhoz tartozó Szkopjéban, albán családban. 18 évesen lépett be a Loreto nővérek rendjébe, és felvette a Teréz nővér nevet.Az elesettek felkarolója Kalkuttában hunyt el 87 éves korában.

A magyar lakosság leginkább pénzt szokott adományozni, és főként a családtagjainknak nyújtunk segítséget – derül ki egy felmérésből. Leginkább az adventi időszakban, illetve természeti katasztrófák esetén növekszik meg az adakozási kedv hazánkban. A legtöbben pénzt adományoznak, de van, aki ruhákkal vagy önkéntes munkával segít a rászorulóknak.

Nyolcszáz megkérdezett fele válaszolt úgy, hogy az elmúlt egy évben nyújtott segítséget valamilyen formában egy közelebbi, de vele nem egy háztartásban élő családtagjának. A válaszadók 22 százaléka adakozott valamilyen ismert, országos vagy nemzetközi segélyszervezetnek, 21 százalékuk pedig az árvízkárosultak javára jótékonykodott. Mindössze 15 százalék nyilatkozott úgy, hogy senkinek sem nyújtott segítséget.

Magyarországon számos segítő szervezet működik, hogy csak néhányat említsünk: Katolikus Karitász, Magyar Máltai Szeretetszolgálat, Magyar Vöröskereszt, Magyar Baptista Szeretetszolgálat, Krisna tudatú hívők közössége, Ökumenikus Segélyszervezet.

Világszervezetek: UNICEF, WHO, FAO.

Forrás:internet

s.k

Megosztás