Jövendölés

2023-10-29 | Budaörs
Hat szerep, három színművész, tizennégy vers. A kétszáz évvel ezelőtt született  Petőfi Sándorról és közvetlen családtagjairól szól a Jövendölés című színpadi játék. Életképekkel idézi fel a szerző, Linka Ágnes a költőt és korát. A legismertebb, legolvasottabb magyar poéta élete mindig tartogat meglepetéseket!

Pótszékes telt ház mellett mutatták be október 18-án kora délután a Jókai Mór Művelődési Ház színháztermében a Jövendölés című színdarabot. Petőfi Sándor születésének kétszázadik évfordulójára írta a városunkban huszonnyolc éve lakó, és a TV2040-ben kulturális szerkesztő-műsorvezetőként dolgozó Linka Ágnes.

Tíz képben jelent meg az előadásban a  költő óriás családja,  idősb. Petrovits István, és felesége, Hrúz Mária, ifjabb Petrovits István, Petőfi Sándor,és Szendrey Júlia, valamint a fiúk Petőfi Zoltán is. A színdarabban tizennégy vers és egy Andersen mese is elhangzott, amit Szendrey Júlia fordított. Nem csak a forradalmi költő ismert,és kevésbé ismert verseit hallhattuk, hanem az öccsének, a feleségének,és a fiának is a költeményeit.

Városunk általános iskolás, és gimnazista diákjai, a Nyugdíjas Klubokból érkezők, a Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatottijai, valamint a többi budaörsi érdeklődő vastapssal jutalmazta Brunner Márta,  a budaörsi Siposhegyi Zsolt és Plaszkó Bence játékát. A színművészek több szerepet is alakítanak egyszerre, és  koreográfia, zene, és ének is színesíti a produkciót.

A szerzőtől megtudtuk, hogy ez a darab képviselte most szeptemberben hazánkat az évforduló alkalmából Kanadában, ahol Torontótól Ottawán át Montreálig felléptek nyolc városban nagy sikerrel. Az október 6-i pozsonyi ünnepségen is ez a darab szerepelt a Pozsonyi Kultúrintézet meghívására.

Kanadába visszahívták őket, és készülnek tavasszal egy erdélyi, és egy németországi, ausztriai turnéra is.

Sok sikert Nekik a jövőben is !

s.k.

Megosztás