Július 1-től el kell búcsúznunk a megszokott műanyag eszközöktől

2021-06-06 | Közélet
Egy sor egyszer használatos, valamint egyes egyéb műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltását rendelte el a kormány – írja a keddi Magyar Közlöny. A tiltás nem terjed ki a csecsemők és kisgyermekek számára készült, valamint a speciális gyógyászati célra szánt árucikkekre.

A kormányrendelet értelmében július 1-jétől tilos forgalomba hozni olyan egyszer használatos műanyag termékeket, továbbá oxidatív úton lebomló műanyagból készült terméket, mint a

fültisztító pálcika,
evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
tányér, szívószál,
italkeverő pálcika,
léggömbökhöz – kivéve az ipari vagy más foglalkozásszerű felhasználásra szánt ballonokat, valamint a fogyasztók számára nem értékesített alkalmazásokat – rögzítendő és azokat tartó pálca, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
expandált polisztirolból készült ételtároló edény, azaz ételtartó, különösen doboz tetővel vagy anélkül (ami olyan étel tárolására szolgál, amely azonnal fogyasztható helyben vagy elvitelre; fogyasztása általában az edényből történik; készételként fogyasztható, azaz további elkészítést, különösen főzést, forralást vagy melegítést nem igényel, beleértve különösen a gyorsételekhez vagy egyéb készételekhez használt ételtároló edényt, kivéve az italtárolót, tányért és tasakot, valamint az ételt tartalmazó csomagolást),
expandált polisztirolból készült italtároló, beleértve a kupakját és a fedelét is,
expandált polisztirolból készült italtartó pohár, beleértve annak tetejét és fedelét is.

A rendelet kiterjed azoknak a könnyű műanyag hordtasakok (zacskók) forgalomba hozatalára is, amelynek falvastagsága 15 mikron és afeletti – a biológiailag lebomló műanyagból készült kivételével. A rendelet szerint a könnyű műanyag hordtasakok falvastagsága 50 mikronnál kevesebb. A nagyon könnyű műanyag hordtasakok, úgy fest, hogy maradhatnak – ezek olyan tasakok, amelynek falvastagsága 15 mikronnál kevesebb, és amelynek felhasználása higiéniai célokat szolgál, vagy amelyet ömlesztett élelmiszerek elsődleges csomagolására használnak azokban az esetekben, amikor az segít megelőzni az élelmiszer-pazarlást.

A fenti felsorolásba nem tartozó italtartó pohár forgalomba hozatala is tilos, beleértve annak tetejét és fedelét is – ez a rendelkezés 2023. január 1-jén lép hatályba.

A rendeletből az is kiderül, hogy az az EU az egyes műanyag termékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló, 2019. június 5-i európai parlamenti és tanácsi irányelvnek való megfelelést szolgálja.
(index.hu)

Jelenleg az Európában keletkező műanyaghulladék kevesebb mint 30 százalékát gyűjtjük össze és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85 százalékát a műanyagok alkotják, ebből 50 százalék az egyszer használatos műanyagok aránya. A használatuk csökkentését célzó uniós irányelv – melynek rendelkezéseit több lépcsőben kell bevezetniük a tagállamoknak – ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.
Az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajta, a bevásárláskor használt nejlonzacskók (hivatalos nevükön hordtasakok) esetében részleges forgalomba hozatali tiltással és a díjtétel növelésével szeretnék csökkenteni a felhasználást 2021. július 1-jétől.

Érdemes tehát kiszámolni, hogy mi éri meg jobban: például drágább, papírból készült csomagolóanyagokra váltani, vagy kifizetni a magasabb termékdíjat a még használható műanyagok után. (vg.hu)

Megosztás