Kalandozás a Norvég fővárosban Osloban

2024-07-09 | Budaörs
Norvégiai utazásunk utolsó napján az ország fővárosával Osloval ismerkedtünk.Sokan úgy tudják, hogy Norvégia időjárása zord és hideg. A mi ott el töltött 8 napunkban, azonban 23-25 fokos volt a levegő, sütött a nap, az eső nem esett, és szél sem fújt Ideális napjaink voltak annyi bizonyos.

Úgy tartják,hogy Oslo az egyik legélhetőbb főváros,ugyanakkor legdrágább város a világon, még a dán fővárostól,Koppenhágától   is drágább. Aki ide utazik fogadja meg a jó tanácsot, elsősorban kártyás fizetésre számíthat-Még a mosdókban is kártyával kellett fizetni.A készpénz forgalomban van,de mégis a kártya élvez előnyt a fizetésnél. Az bizonyos-az árakat látva- nem fogunk sokat vásárolni, mert nem a mi pénztárcánkhoz szabták azokat.

Oslo Norvégia déli részén helyezkedik el, az Oslo-fjord partján. Egymilliós lakosságához mérten szokatlanul nagynak tűnő területen, melynek kétharmadát erdők, dombok, hegyek és tavak alkotják. Nem véletlenül választották meg 2019-ben Európa Zöld Fővárosának, ahol számtalan parkban nyílik lehetőség a kikapcsolódásra, a  felfrissülésre. Kétségtelenül közrefog bennünket a természet és a városban sétálva a  múlt látnivalói, és a modern építészet remekművei ránk köszönnek.

Oslo városképét uralja a 19. században épült Királyi Palota is, igaz, a 173 szobás épületbe bemenni nem lehet, az udvarai és kertjei azonban bejárhatóak, a palota előtt pedig az őrségváltást is meg lehet nézni.

Oslo látnivalók - királyi palota

Ikonikus hely Oslóban a Vigeland szoborpark, ami az egész ország legfontosabb turisztikai látványossága.

A szoborparkban 650 különleges szobor található, melyek közül a legrégebbi egy szökőkút csoport, ami az emberi élet körforgását ábrázolja. A legizgalmasabb alkotás a parkban egy 55 méter magas torony, melyet 121 egybefonódó emberi test alkot.

Jóval modernebb és egészen elképesztő alkotás az oslói Operaház épülete, ami a Norvég Operának és Balettnek, valamint a Nemzeti Operettszínháznak is otthont ad. A lapos, ék alakú épületet úgy tervezték, mintha egy jéghegy lenne, ami „belecsúszik” a városi kikötőbe. 2009-ben Európa legjobb épületének választották.

Oslói operaház - oslói látnivalók

 

Impozáns épület Oslóban a 20. században épült modern Városháza is, amit azért illik feltétlenül megnézni, ha a norvég fővárosban járunk, mert minden év december 10-én, Alfred Nobel feltaláló halálának évfordulóján a Városháza nagytermében kerül sor a Nobel-békedíj átadására.

Holmenkollen síugrósánc - Oslo látnivalók

Izgalmas látványt nyújt Oslóban a Holmenkollen síugrósánc, melyet minden télen versenyekre használnak. A torony tetejéből elképesztő kilátás tárul elénk, egy szimulátorban pedig azt is kipróbálhatjuk, milyen érzés a síugróknak innen lefelé száguldani. A téli sport iránt érdeklődők egy itt található símúzeumban további érdekességeket is megtudhatnak a síugrásról.

Osló híres múzeumairól. A Nemzeti Múzeumon belül több intézményt is találunk a Nemzeti Galériától kezdve az Építészetin át a Dekoratív Művészetek és Design Múzeumig, de a Fram Múzeum is nagyon népszerű kulturális intézmény a városban. Ez a norvég expedíciókat mutatja be, itt megnézhetjük azt a hajót is, amely elsőként szelte át az észak-nyugati átjárót.

Külön múzeum épült a világhírű expresszonista norvég festő Edvard Munch emlékére.  A Munch Múzeum őrzi a művész legtöbb alkotását, így a legismertebb, 1893-ban készült Sikoly két változatát is.

Edvard Munch: A sikoly

Rendkívül érdekes , a Tengeri Múzeum ami Norvégia tengeri tevékenységét mutatja be. Kihagyhatatlan látnivalókat kínál a Viking Hajómúzeum, ahol három 9. századi viking hajót is láthatunk, és közelebbről is megismerkedhetünk a viking kultúrával.

A  Kon Tiki Múzeum is nagyon különleges. A Kon Tiki egy olyan kézzel készített fa tutaj, mellyel tulajdonosa, Thor Heyerdhahl 8000 km-t tett meg a Csendes-óceánon. Az ő kalandjait és a Húsvét-szigetet mutatja be ez a múzeum.

Kon-Tiki múzeum Oslo

Az Aker Brygge a város szíve, ami éjjel-nappal lüktet. Tengerparti sétányok, hangulatos éttermek és számtalan üzlet található a negyedben, ahol lehetőség adódik egy kis (inkább jó sok) pénzköltésre. De ha semmi egyebet nem teszünk csak leülünk és élvezzük  a gazdag főváros a hangulatát, már az is megérte.

Major Edit

Megosztás