Közleményük szerint az idén augusztustól 2021 februárjáig tartó kezdeményezés során törekednek az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos szemléletformálásra, hosszú távon pedig az élelmiszer-pazarlás csökkentésére.
Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki a szemetesbe, az élelmiszer-hulladékok több mint a fele a háztartásokból kerül ki.
Évente 88 millió tonna élelmiszer vész kárba az Európai Unióban, Magyarországon pedig családonként 270 kilogramm.
A legtöbben nem tudják, hogy az élelmiszer kidobásának milyen hatalmas környezeti és társadalmi terhe van. De ha látjuk a problémát, a legtöbben nyitottak vagyunk a megoldásokra.
Mit tehetek én?
- Mérd meg, mennyi élelmiszert dobsz ki! Lehet, hogy csodálkozni fogsz.
- Tervezz, gondolkodj előre!
- Csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy!
- Fagyassz le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni!
- Rendszeresen vizsgáld át a kamrát és a hűtőt! Használd fel a közeli lejáratú termékeket!
- Tedd el és használd fel a maradékokat, készíts belőlük új ételt!
Az Élj maradéktalanul! kezdeményezésnek két fő pillére van: egy erős online, illetve egy tv-, rádió-, sajtó- és közterületi kommunikációs kampánnyal hívják fel a kidobott élelmiszer mértékére és értékére a társadalom figyelmét. A www.eljmaradektalanul.hu honlapon, rádióreklámokban és közterületen konkrét tippeket is adnak arról, mit kell kezdeni a megmaradt élelmiszerrel. Továbbá indul egy több állomásból álló edukációs roadshow is. Az edukációs kampány olyan támogatók jóvoltából valósulhat meg, mint a Tesco Global Áruházak Zrt. vagy az OTP Bank Nyrt..
A kampányban részt vesznek intézmények, szervezetek és szakmai partnerek, a többi között az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet is.
Forrás: Élő bolygónk