Kampány indult a tömeges élelmiszer-pazarlás csökkentésére

2020-08-05 | Budaörs
Élj maradéktalanul! elnevezéssel társadalmi célú kampányt indított a Médiaunió Alapítvány az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében.

Közleményük szerint az idén augusztustól 2021 februárjáig tartó kezdeményezés során törekednek az élelmiszer-pazarlással kapcsolatos szemléletformálásra, hosszú távon pedig az élelmiszer-pazarlás csökkentésére.

Magyarországon évente fejenként 68 kilogramm élelmiszert dobunk ki a szemetesbe, az élelmiszer-hulladékok több mint a fele a háztartásokból kerül ki.

Évente 88 millió tonna élelmiszer vész kárba az Európai Unióban, Magyarországon pedig családonként 270 kilogramm.

A legtöbben nem tudják, hogy az élelmiszer kidobásának milyen hatalmas környezeti és társadalmi terhe van. De ha látjuk a problémát, a legtöbben nyitottak vagyunk a megoldásokra.

Mit tehetek én?

  • Mérd meg, mennyi élelmiszert dobsz ki! Lehet, hogy csodálkozni fogsz.
  • Tervezz, gondolkodj előre!
  • Csak azt vedd meg, ami biztosan elfogy!
  • Fagyassz le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tudsz időben felhasználni!
  • Rendszeresen vizsgáld át a kamrát és a hűtőt! Használd fel a közeli lejáratú termékeket!
  • Tedd el és használd fel a maradékokat, készíts belőlük új ételt!

Az Élj maradéktalanul! kezdeményezésnek két fő pillére van: egy erős online, illetve egy tv-, rádió-, sajtó- és közterületi kommunikációs kampánnyal hívják fel a kidobott élelmiszer mértékére és értékére a társadalom figyelmét. A www.eljmaradektalanul.hu honlapon, rádióreklámokban és közterületen konkrét tippeket is adnak arról, mit kell kezdeni a megmaradt élelmiszerrel. Továbbá indul egy több állomásból álló edukációs roadshow is. Az edukációs kampány olyan támogatók jóvoltából valósulhat meg, mint a Tesco Global Áruházak Zrt. vagy az OTP Bank Nyrt..

A kampányban részt vesznek intézmények, szervezetek és szakmai partnerek, a többi között az Agrárminisztérium (AM), a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet is.

Forrás: Élő bolygónk

Megosztás