Katyń magyar áldozatai

2023-04-13 | Budaörs
Ma van a Katyńi Vérengzés Áldozatainak Emléknapja. 80 évvel ezelőtt, 1943 tavaszán a németek tömegsírokat tártak fel a katyńi erdőben, nyilvánosságra hozva a második világháború egyik legnagyobb bűntettét, amelyet az oroszok követtek el.

A katyńi vérengzés néven ismert emberiség elleni bűnt Sztálin és legközelebbi munkatársai 1940. március 5-én hozott döntésére követte el az NKVD a Szovjetunió területén lévő hadifogolytáborokban raboskodó lengyel (részben tartalékos) tisztek és főtisztek ellen. Az áldozatok számát a becslések 22 000 főre teszik. A foglyok kezét hátrakötötték, majd közvetlen közelről tarkón lőtték őket. A népirtás áldozatait többek között a Szmolenszk melletti Katyń erdeiben hantolták el.

Az áldozatok között két magyar is szerepelt, Korompay Emanuel Aladár, a varsói egyetem lektora és a magyar családból származó, de már Lengyelországban született Oskar Rudolf Kühnel.
Ebből az alkalomból április 20-án 18 órakor egy megrendítő kiállítás nyílik a Lengyel Intézetben (Budapest VI., Nagymező u.15.), A KOROMPAY CSALÁD – Korompay Emanuel Aladár százados és családjának tragikus sorsa Ilona lánya szemével címmel.

(Megjegyzés: Ma az M5 TV-csatorna 21.10-kor vetíti Andrzej Wajda világhírű lengyel filmrendező megrázó filmjét, a Katyń -t)

(Forrás: Lengyel Intézet)

(SzK)

 

Megosztás