Kevesebb műanyag hulladék- egészségesebb élet

2020-06-27 | Budaörs
Bár a műanyagokkal kapcsolatos globális gondok mára már közbeszéd részévé váltak, ennek ellenére még mindig évről évre egyre több műanyagot állítunk elő. Ennek következtében egyre több lesz a hulladék is, amivel szükséges lenne kezdenünk valamit, bolygónk és saját egészségünk érdekében is.

Sajnos a világszerte előállított műanyagoknak továbbra is csak kis hányada kerül újrahasznosításra.
1950 és 2015 között megközelítőleg 4900 millió tonna hulladék keletkezett, ez a valaha gyártott összes műanyag 60%-a.
Ennek nagy része lerakókra vagy a közvetlenül a természetbe jutott, 12%-át égetőműben égették el, és csak 9%-a került újrahasznosításra.

Miért probléma, ha hulladékot használunk tüzelőanyagként?
A hulladékégetők ki tudnak mindent szűrni?
Mik azok az ultrafinom részecskék, és miért jó, ha te is tudsz róluk?
Rejt-e kockázatokat magában az újrahasznosítás, majd az újrahasznosított műanyagok használata?

Az égetéssel nem szűnik meg a műanyag hulladékok problémája, csak átalakul

 

A világ műanyagéhsége nem csillapodik. A PET-palackok és nejlonzacskók kétségkívül kedvező megoldást jelentenek a cégeknek, ugyanis az eldobható műanyagok használatából eredő hulladék kezelését döntően a társadalomra háríthatják. Mindezért viszont bolygónk, az élővilág és mi magunk is igen nagy árat fizetünk. Az alapanyag kitermeléstől a gyártáson és használaton át a hulladékká válásig, a műanyag teljes életciklusa során szennyez. Árt az egészségünknek!

Mivel a legyártott műanyag legnagyobb része fosszilis tüzelőanyagból készül, ebből adódóan a műanyaghasználat hozzájárul a klímakrízishez is. Az anyag előállítása, használata és az ebből keletkező hulladék felszámolása jelentős mértékben felel az üvegházhatású gázok kibocsátásáért, amit ha nem fékezünk meg, nem fogjuk tudni 1,5 fok alatt tartani a globális felmelegedést.

A hulladékgazdálkodás szintén komoly karbonlábnyomot hagy maga után. Összehasonlítva például a hulladéklerakással vagy az újrahasznosítással, az égetés során szabadul fel a legtöbb üvegházhatású gáz – és az égetés, mint hulladékkezelési mód egyre elterjedtebbé válik.

Erre a problémára az újrahasznosítás sem jelent megoldást, mivel az eddig megtermelt műanyagnak több mint 90%-át nem hasznosították újra. Csak a műanyaggyártás drasztikus csökkentése fogja megoldani ezt a helyzetet és lebontani a hulladékhegyeket. Ez pedig akkor fog bekövetkezni, ha a gazdasági, politikai döntéshozók is felismerik a jelenlegi gyakorlat fenntarthatatlanságát, és hajlandóak lesznek olyan rendszerekbe fektetni, melyek az újratöltésen és újrahasználaton alapulnak. PET-palack helyett újratölthető kulacs, nejlonzacskó helyett vászontáska, eldobható ételhordó doboz helyett tartós tárolóedény. Ez ennyire egyszerű. A jót akarni kell!

Forrás:Greenpeace , Hulladékmentes.hu

Megosztás