Kezdődik a Műanyagmentes Július

2020-07-03 | Budaörs
A Műanyagmentes Július valószínűleg nem ismeretlen számodra, ha egy ideje foglalkozol már a hulladékcsökkentéssel. Sokszor „műanyagmentes július kihívás” néven is találkozhatsz a figyelemfelkeltő akcióval, amely 2011-ben indult Ausztráliából.

A kihívás szó miatt viszont sokan indokolatlanul magas elvárásokat támasztanak magukkal szemben, és néhány nap után csalódottan adják fel a törekvéseiket. Ez a cikk segít abban, hogy ne így legyen!

„Nem néhány emberre van szükségünk, akinek életmódja tökéletesen hulladékmentes, hanem több millióra, akiknek ez tökéletlenül sikerül.”

Vegyünk csak egy átlagos reggelt egy átlagos háztartásban a Műanyagmentes Július első napján! Ébredés után beszédelgünk a fürdőszobába, ahol szembesülünk vele, hogy hamarosan elfogy a fogkrém, venni kellene egy csomag vécépapírt, ja, és a párunk tusfürdője is kifogyóban van.
A reggeli kávét kortyolgatva eszünkbe jut, hogy milyen jó lenne jeges teát inni, de nincs is teafilter itthon, mert tél végén minden elfogyott. A kutya utálja a mostani száraztápot, neki is kellene venni valami mást, a heti bevásárlásról meg aztán ne is beszéljünk.
Mindezt a Műanyagmentes Július kihívás jegyében megoldani – kellő gyakorlat, tapasztalat és információ nélkül – több mint képtelenség. Ha pedig neki is állsz, olyan energiát emészt fel és annyi buktatója van, hogy nagyjából 3-5 nap után pokolba kívánod az egész kihívást. És ami még rosszabb: soha nem is akarod majd újra megpróbálni.

Csakhogy az egész műanyagmentes július nem arról szól, hogy a hónap első percétől kezdve az utolsó pillanatáig valóban műanyagmentesen éld az életedet!

Elég néhány óra a júliusból, és máris rá fogsz jönni arra, hogy a műanyag mindenhol, de tényleg mindenhol ott van. Ott is, ahol eddig egyáltalán nem vetted észre.

A Műanyagmentes Július pont amiatt indult, hogy rámutasson a problémára. A felismerés és a megismerés az első lépés a változáshoz. Amíg nem tudod, mivel állsz szemben, nem tudod megoldani sem. És pont emiatt lehetetlen elbukni a kihívást, hiszen már teljesítetted is: rájöttél, hogy változtatásra van szükség, és szeretnél tenni valamit. Nincs más hátra: indulj el az úton!

A műanyagmentes július a szokások megváltoztatásáról szól – ehhez pedig időre van szükség

Lehet, hogy néhány héttel ezelőtt még nem is vetted észre, hogy ennyi műanyag vesz körül, most pedig máris szeretnél tökéletesen műanyagmentes életet élni, mert zavar a sok eldobható eszköz.

Fogadd el, hogy egy ideig ezzel a rossz érzéssel kell együtt élned, de ne bánd. Ez lesz az egyik motiváló oka annak, hogy életmódot válts. Ha nem zavarna az egyszer használatos műanyag, nem változtatnál. Ha zavarni kezd, már győzött a mozgalom.

 Az apró sikerek fontosabbak, mint a 100%-os tökéletesség

A Műanyagmentes Július célja, hogy tájékozódni kezdj, hogyan tudnád a jövőben elkerülni az egyszer használatos műanyagokat. A legfontosabb, hogy nem kell azonnal minden eszközt lecserélned, hiszen a lényeg, hogy használd azokat az üvegeket, dobozokat, textilszatyrokat, amelyek már ott vannak a háztartásodban.

A Műanyagmentes Július során az út a fontos, nem a cél

Természetesen a cél az, hogy minél kevesebb egyszer használatos műanyagot használjunk, hiszen az egyetlen Földet szeretnénk megóvni, de ahogy korábban is írtuk, a szokások átalakításához időre van szükség – 31 nap helyett évekre.

A Műanyagmentes Július az út kezdete, amely reméljük, tovább tart majd számodra is, mint csupán egy hónap. De ha már egy apró lépést is teszel, akkor sikeresen teljesítetted a kihívást. Ha úgy érzed, lassan haladsz az úton, az sem jelenti, hogy nem teszel semmit. Arra kérünk, légy magaddal szemben türelmes, ne add fel, mert a legkisebb változtatásra is szüksége van a világnak.

Hulladékmentes.hu

(s.k.)

 

 

 

 

Megosztás