Ki volt Szent Ilona?

2019-08-21 | Budaörs
Ilona régebben közkedvelt női név, manapság ritka. De ki ne hallott volna Szent Ilona szigetéről és Napóleonról?

Már a görög mitológiának is volt egy híres Ilonája: Szép Heléna.
Ha hihetünk az Iliászban leírtaknak, a trójai háború Heléna megbocsáthatatlan hűtlensége, vagyis Parisz herceggel való házasságon kívüli viszonya miatt robbant ki.
Az Ilona leánynév régebbi kedveltségét akár az Árgirus-mese Tündér Szép Ilonája is ihlethette.

A későbbi Szent Ilona viszont római császárné volt. Fiának, Nagy Konstantinnak buzdítására keresztelkedett meg († 326). Élete utolsó éveiben egyszerű zarándokként végigjárta a Szentföldet, ahol az Olajfák hegyén és Betlehemben templomot emeltetett. Az ő sürgetésére ásták ki a Szent Keresztet.
Életéből néhány részlet: egyszerű családból származott, férje, Constantius Clorus 293-ban császár lett, aki új házasságot kötött. Azonban 306-ban Ilona fia lépett a trónra, Nagy Konstantin néven. Fia maga mellé vette a császári udvarba, s megajándékozta a császárné címmel, úgyhogy Ilonát ettől kezdve Flavia Julia Helena Augustának hívták. A császárné utazásai során mindenütt törődött a szegényekkel, sokakat kiszabadított a börtönből és a bányából, másokat visszahívatott a számkivetésből.
Ilona példaszerű keresztény életet élt, sokszor egyszerű ruhában vegyült el a hívők között. Rendkívül okos asszony volt. Ez főleg akkor mutatkozott meg, amikor a családban egymást érték a súlyos civódások.
326-ban szentföldi zarándokútra indult. Végiglátogatta Palesztina szent helyeit, és templomokat építtetett Betlehemben: az Úr születésének helye fölé és az Olajfák hegyén, a Mennybemenetel helyén. A hagyomány szerint Jeruzsálemben a Golgotán megtalálta a Szent Keresztet és a szenvedés más eszközeit is.
Ilona 80 éves lehetett, amikor ismeretlen helyen meghalt. Testét Rómába vitték és a Via Labicana mentén egy kör alaprajzú mauzóleumban temették el.

És hol raboskodott Napóleon élete végéig?
Szent Ilona (angolul Saint Helena), avagy Szent Ilona-sziget a Szent Ilona, Ascension és Tristan da Cunha Egyesült Királyság tengeren túli területének egyik adminisztratív része az Atlanti-óceán déli részén. Földrajzilag Afrikához sorolható, távolsága 1868 km Angola partjaitól. (Területe valamivel kisebb, mint a Csepel-sziget fele.) I. Napóleon francia császár második, végső száműzetésének helye volt 1815-től a trónfosztott császár haláláig, 1821-ig. A Longwood House, ahol élt, és a Sane Valley, ahol eltemették, 1858 óta francia terület.

És végezetül említsünk meg néhány közismert magyar Ilonát:
Bencze Ilona, Béres Ilona, Ivancsics Ilona, Kállai Ilona, Schütz Ila színművésznők, Budai Ilona népdalénekes, Tokody Ilona operaénekes, Edelsheim Gyulai Ilona grófnő, Horthy István kormányzóhelyettes felesége, Zrínyi Ilona, II. Rákóczi Ferenc édesanyja és – Tóth Ilonka, az 1956-os forradalom mártírja.

SzK
(Forrás: Bálint Sándor: Ünnepi kalendárium, archiv.katolikus.hu, wikipédia)

A képen: a budapesti Szent Kereszt templom Szentföldről származó cédrusfából készült keresztje, amelynek ereklyetartója a Golgota keresztjének szilánkját őrzi és a XV. századi gótikus Szent Ilona szobor kezében látható.

Megosztás