Királyként tért vissza

2023-06-05 | Budaörs
III. Károly walesi hercegként 1998 óta rendszeresen ellátogatott Romániába, Erdélyben több házat, a székelyföldi Zalánpatakon egy falusi gazdaságot is vásárolt. Mindig becsben tartotta származását, amely a Rhédey családhoz köti.

Június 2-án, mivel királyként először kereste fel Romániát, Bukarestbe is ellátogatott,  ahol Klaus Iohannis elnök fogadta.

A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak: a király szépanyja, Rhédey Klaudia a Maros megyei Erdőszentgyörgyön született 1812-ben és az ottani Rhédey-kastélyban nevelkedett.

A május 6-án megkoronázott király Zalánpatakon a gépkocsijából kiszállva előbb házigazdájához, Kálnoky Tibor grófhoz és feleségéhez, Annához ment, és köszöntötte őket. Az uralkodót helyi lakosok is fogadták a Kovászna megyei településen, ahol évekkel ezelőtt házat vásárolt. A király integetett a fogadására kivonult falusiaknak, majd odament hozzájuk, kezet fogott velük, és szóba elegyedett az emberekkel. III. Károly egyáltalán nem vette zokon, hogy a zalánpataki asszonyok közül többen is arcon csókolták, az uralkodó viszonozta a puszit. (Forrás: kronikaonline.ro)

Rhédey Klaudia életéről bővebben ITT olvashatnak.

III. Károly brit uralkodó véleménye Romániáról:

Az Egyesült Királysághoz hasonlóan Románia is rendkívül sokszínű ország, a különbözö kultúrák, vallások, nyelvek és nemzetiségek páratlan mozaikja. Számomra Románia nemzeti életének legkiemelkedőbb és legegyedülállóbb vonása az, hogy székelyek, erdélyi szászok, dunai svábok, zsidók, törökök, tatárok, magyarok, romák, lipovánok, és több mint egy tucat más etnikum él együtt a román nyelvű népességgel.
Végtelenül szerencsésnek érzem magam, amiért számos alkalommal járhattam Romániában, és megismerhettem megannyi olyan román és brit embert, akik kiemelkedő munkát végeznek a két nemzet közötti kapcsolat megerősítése érdekében. Ez a kapcsolat közel áll a szívemhez a számomra kedves családi kötelékek miatt, hiszen dédnagymamámon, Mária királynőn keresztül, Rhédey Klaudia grófnő leszármazottja vagyok, aki a székelyek lakta Erdőszentgyörgyről származik. (Forrás: internet, képek: MTI-Kátai Edit )

(SzK)

Megosztás