Kirándult a budaörsi Asszonykör

2019-10-04 | Budaörs
Kitűnő hangulatú kirándulást tettek a budaörsi Asszonykör tagjai Gödöllőre és Máriabesnyőre. De kik is ők, és miben tevékenykednek? Erre Michelberger Katalintól, a csoport vezetőjétől kaptunk választ.

-Csoportunkat közel 2 éve alakítottuk. Valljuk, hogy a közösség életének mozgatórugói az asszonyok. Ők azok. akik a családon belül is őrzik a múltat, továbbadják gyermekeiknek, unokáiknak a hagyományokat, szokásokat. Ezt teszi az Asszonykör is a Német Nemzetiségi   Önkormányzat támogatásával. Próbáljuk életben tartani, megőrizni és továbbadni  a fiataloknak a budaörsi német nemzetiség hagyományait, kultúráját. Ilyen pl. hagyományos sváb disznóölés, sváb ételek elkészítése, receptek  összegyűjtése, kipróbálása, lejegyzése, a húsvéti tojásfestés, sonkabontás, bálok szervezése és ilyen az úrnapi virágszőnyeg. Fontosnak tartjuk, hogy kimozduljunk Budaörsről, és megismerkedjünk más német nemzetiségi település értékeivel. – sorolta Katalin.

A szeptember végi kirándulás napján ragyogó időben indultunk. Buszunk először a méltán nevezetes kastély közelében állt meg. A Grassalkovich-kastély Gödöllő város belterületén található, ez Magyarország egyik legnagyobb barokk kastélya.  Mivel korábban érkeztünk, ezért kényelmes sétát tehettünk a figyelemre méltó parkban. A park ma az angol, tájképi kert szerkezetét őrzi. Karakterét a százéves, vagy annál idősebb fák adják.  Az értékesebb fajokat képviselik többek között a páfrányfenyő, a hegyi mamutfenyő, a magyar kőris, az ezüsthárs, a tiszafa, a platánlevelű juhar, a molyhos tölgy, a közönséges vadgesztenye. Ugyanilyen gazdag és színes a virágállománya is, nem győztük csodálni az őszi virágpompát.

A kastély históriában gazdag ismereteit egy humoros, nagy tudású idegenvezetőt adta át. Nemcsak a száraz évszámokat, történelmi adatokat mondta el, hanem számos legendával fűszerezte azokat. A bejárást a Lovardával kezdtük. A 201o-ben felújított épületrész a 640 nm-es, oszlop nélküli, műemléki környezetben lévő terem Európában is ritkaságnak számít. Ezután bejártuk a kastély sok-sok termét, elidőztünk az állandó kiállításoknál. Hosszasan lehetne mindazt felsorolni, de a legszerencsésebb, ha a kedves Olvasók maguk látják, hiszen Gödöllő rövid időn belül elérhető, egy remek családi program lehet.

Ebédre a Kemencés étteremben vártak. Elégedetten távoztunk.

Délutáni programunka máriabesnyői Nagyboldogasszony Kegytemplom meglátogatása volt. Mielőtt Grassalkovich Antal a szent helyet megalapította, csak romok hirdették, hogy itt valaha virágzó község állt, amely a török időkben elpusztult. A romok eltakarítása közben csodálatos körülmények között akadtak rá arra a Mária-szobrocskára, mely Besnyőt kegyhellyé avatta. Itteni idegenvezetőnk szívből jövő áhítattal és őszinte tisztelettel beszélt a templom történetéről, az értékeiről.  Legszívesebben mindenről elmondott volna valamennyit, de az időnkbe mindez, sajnos nem fért bele. A nemrégiben felállított székely kapuig lekísért, ott megköszöntük a szívességét.

Hazafele megállapítottuk, hogy nagyon sikere napunk volt. Ragyogó időben, barátságos társaságban, érdemi ismeretekkel gyarapodtunk.  Köszönjük mindezt Michelberger Katalin szervezőnek, a támogató BNNÖ-nek, és nem utolsó sorban Görgényi Berci buszvezetőnknek a biztonságos utazásért.

s.k.

Megosztás