Közeledik a választás napja: Különösen figyeljünk oda a nemzetiségi szavazásnál!

2019-10-06 | Budaörs
Budaörsön 6 nemzetiség listájára szavazhat a több mint 1000 regisztrált szavazó. A zöld borítékok újdonságot jelentenek - de csak leragasztva érvényesek! És nem mindegy, mi kerül beléjük.

Aki regisztrált tagja valamelyik nemzetiségnek (görög, német, örmény, roma, román vagy szerb) és szeretne a nemzetiségi listára is szavazni, a nemzetiségi szavazók névjegyzékét is alá kell írnia. Ekkor kap egy zöld színű szavazólapot és zöld borítékot. Szavazás után, amely tollal kell, hogy történjen, kötelező leragasztania a borítékot, egyébként a szavazatszámláló bizottság azt érvénytelenként fogja kezelni!
Az NVB-től Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke kért útmutatást arra az esetre, ha a választópolgár véletlenül a zöld borítékba teszi a helyi önkormányzati választás szavazólapjait is. A testület szerint a zöld borítékban talált helyi önkormányzati szavazólapok a nemzetiségi választás tekintetében nem hivatalos szavazólapnak minősülnek, azok érvényességéről a választási bizottság nem dönthet, de nem is vehetők figyelembe az eredmény megállapítása során.
Vagyis, ha a zöld, lezárt borítékba kerülnek, nem lesznek érvényesek a szavazatok.

Megválasztható nemzetiségi képviselők létszáma Budaörsön:
Görög – 3 fő – 69 szavazó
(jelölő szervezet – Hellasz Egyesület)
Német – 5 fő – 674 szavazó
(jelölő szervezet – ÉMNÖSZ)
Örmény – 3 fő – 64 szavazó
(jelölő szervezet -Magyar-Örmény Kulturális Egyesület)
Roma – 5 fő – 167 szavazó
(jelölő szervezet – Közéleti Romák)
Román – 3 fő – 31 szavazó
(jelölő szervezet – BRE)
Szerb – 3 fő – 17 szavazó
(Srpski Forum)

SzK

Megosztás