Közös feladataink egy világnap kapcsán

2021-06-06 | Közélet
1972 június 5-től 16-ig tartották Stockholmban az ENSZ első, „Ember és bioszféra” címet viselő környezetvédelmi világkonferenciáját. A világszervezet közgyűlése a konferencia javaslatára még abban az évben határozatában nemzetközi környezetvédelmi világnappá nyilvánította a tanácskozás kezdőnapját, június 5-ét.

A Környezetvédelmi Világnap célja: széles körben felhívni az emberek figyelmét a környezetszennyezés káros következményeire, elősegíteni a közös cselekvést,terjeszteni a fenntartható fejlődés eszméjét.

Ehhez kapcsolódó fő konkrét célkitűzések:

  • energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása
  • a megújuló természeti források hasznosítása
  • a szemét- és hulladékképződés csökkentése
  • a környezetszennyezés megelőzése.

Ne csak ünnepeljünk! Tegyünk is!

A Föld védelmében tett lépéseinket immár 46. alkalommal ünnepeljük, miközben bolygónkat csaknem elborítja a hulladék: naponta 3,5 millió tonna szemetet termelünk, melynek jelentős része bizony műanyag, évente 8 milliárd műanyag zacskó köt ki a szemétben csak az Európai Unió tagállamaiban.

Az emberek többsége úgy él, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre. Hatalmas ökológiai lábnyomunknak számtalan következménye van, ezért a negatív emberi hatás csökkentése elengedhetetlen bolygónk védelmében. Bár a kedvezőtlen folyamatot megállítani aligha tudjuk, de lassítani igen. Első lépésként kezdjük a legegyszerűbb és legkézzelfoghatóbb dolgokkal, hiszen már azokkal is óriási eredményeket érhetünk el.

Az eddiginél sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a tudatos környezetvédelem oktatására, szemléletformálásra, amelyet már óvodás korban kell megkezdeni! A gyerekeink, sajnos nem láthatnak túl sok jó példát a felnőttektől! Pedig a példamutatás a nevelés egyik kulcsa!

A környezetvédőknek van egy álma: Képzelj el egy olyan jövőt, ahol egészséges környezetben élhetünk, békében egymással! Ahol a szennyező energia már a múlté, a klímaváltozást megállítottuk. Ahol tiszta vizek, talaj és levegő vesznek körül minket. Ahol nem a fogyasztás a cél, hanem közösségeink boldogulása. Ezt egyedül senki sem tudja elérni. De összefogással igen.

Kedves Olvasónk! Gondold át, hogy Te mit tudsz tenni a környezetvédelem érdekében?! Meg is írhatod nekünk. Kíváncsiak vagyunk a véleményedre.

s.k

Megosztás