Jövő és örökség – ZukunftErbe-Preis 2023

2023-09-14 | Budaörs
A pénteki, „A hit közösséget teremt” múzeumi programsorozat után, hétvégén Dr. Gajdos-Frank Katalin a szászországi elűzetési emléknapra, Gedenktag-ra volt hivatalos, a Drezda mellett, Hoyerswerda kisváros Knappenrode nevű részébe, az ún. „Transferraum Heimat” rendezvényhelyszínre.

A kiállítások megtekintése, fellépők, köszöntők után Katalin beszédében említette többek között a „Glaube stiftet Gemeinschaft/A hit közösséget teremt” programokat is, aminek a közel 300 fős hallgatóságban nagy sikere volt.

 

Dr. Gajdos-Frank Katalin, a magyarországi német kultúráért és történelméért tett elhivatott munkájáért a rendezvényen megkapta a Sächsischer Landesregierung részéről a ZukunftErbe 2023 -díjat, amit a szász tartományi kormány elűzetési témákért felelős megbízottja, Dr. Jens Baumann úr és a tartományi kormány elnökhelyettese, Andrea Dombois Asszony adott át.

 

Katalin elmondta, hogy ez a ZukunftErbe-díj nagy megtiszteltetés számára, de egyben támogatói, kollégái és minden aktív, elhivatott magyarországi német munkájának elismerése is.

A díjat a színpadon néhai Frank-nagypapája nevében is megköszönte, mivel őt szüleivel 1947. augusztusában, az utolsó transzporttal, a rendezvény közelében lévő Großenhain településre űzték el.

 

Katalin meghatóan mesélt arról, milyen érzés volt az előtt a ház előtt állni, ahol dédszülei, Michelberger Mária és Frank Márton Budaörsről történő elűzetésük után, 1947 és 1958 között éltek. Megértette őket, miért vágytak vissza egykori szülőhelyükre, a szeretett Budaörsükre.

A Minálunk szerkesztősége nevében is szívből gratulálok!

s.k.

Megosztás