Kutyák tesztelhetik a COVID-19 fertőzötteket?

2020-08-06 | Budaörs
A világon gyakorlatilag minden virológus, epidemiológus, immunológus és pulmonológus az új koronavírus elleni küzdelemnek szenteli az idejét. Már márciusban érkezett egy hír, miszerint a Pennsylvaniai Egyetem kutatócsoportja arra képez ki nyolc labrador retrievert, hogy kiszagolják a COVID-19 betegséget okozó vírust.

A szakértők azt kezdték vizsgálni, hogy a kitűnő szaglásáról híres labradorok egyedei képesek-e észlelni a SARS-CoV-2 vírushoz társított szagot. Ha a kutatás sikerrel jár, az az egyetem szerint egy olyan kíméletes, nem invazív koronavírus-tesztelési módszert eredményezhet, amely során repülőtereken, üzletekben és kórházakban is bevethetők lesznek a kutyákból álló víruskutató csapatok.

A kutatás célja első körben az volt, hogy hat koronavírus-szimatoló kutyát állítsanak szolgálatba a brit repülőtereken. „A kutyák egyenként akár 250 embert is tudnak szűrni óránként. Közben egy olyan skálázási modell felállításán is dolgozunk, amely lehetővé tenné, hogy más országok belépési pontjain, repülőterein is munkába állhassanak ilyen kutyák” – mondta kutatócsoport vezetője.

Arról nem érkezett eddig hír, hogy vajon sikerült-e ez a kísérlet, de a napokban a sajtóban ismét megjelent egy „kutyás” információ. Ezúttal a Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem kutatóinak kísérletéről szól a híradás, ahol koronavírus-fertőzés felismerése céljára ugyancsak kutyákat képeznek ki a német szakemberek. A Hannoveri Állatorvostudományi Egyetem kutatói és a német hadsereg szoros együttműködésével zajló kísérletek eredményei eddig azt igazolják, hogy egy hét elég arra, hogy megtanítsák a kereső kutyákat arra, hogy az új típusú koronavírussal fertőzött mintákat azonosítsák.

A gyakorlatozást a német védelmi miniszter személyesen is megtekintette. A kutyák 1012 mintával „gyakoroltak”, ezeknek 94 százalékánál jeleztek a kutyák. A Koblenz mellett zajló különleges kiképzés lényege, hogy az állatok megtanulják megkülönböztetni az influenza-vírusokat az új típusú koronavírustól.
Forrás: Qubit, EURONEWS
(RV)

Megosztás