A túl korai vagy túl késői ültetéssel is lehetnek gondok (mindkettőhöz volt már szerencsém), de február végén már van néhány zöldség, amivel megpróbálkozhatsz, főleg, ha már 5-10 fokos átlaghőmérsékletre számíthatunk.
Februárban a hidegtűrő növények és a beltéri előnevelt palánták ideálisak ahhoz, hogy már korán beindítsuk a veteményest, sőt, másod-harmadvetésre is készülhessünk. Íme néhány javaslat, amit érdemes elültetni vagy előnevelni:
Spenót
Gyorsan növő zöldség, levelei tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, igazi tavaszi immunerősítő. A spenótot leginkább korai tavasszal vagy kora ősszel érdemes ültetni, amikor az időjárás még hűvösebb. A melegebb hónapokban a csírázás és a növekedés kevésbé eredményes, hamar magba szökhet.
Retek
A retek pikáns ízéről és rendkívül gyors növekedéséről ismert. Szereti a hűvösebb időt, ezért vetéséhez a legmegfelelőbb időpont a kora tavasz vagy az őszi hűvösebb napok. A hőség nem kedvez neki, könnyen fásodhat, így az optimális hőmérséklet a 10–18 °C közötti hőmérséklet. Néhány héten belül már betakarítható, csodás salátákba, de akár sütve is.
Korai salátafélék (pl. fejes saláta, rukkola)
A salátafélék csírázásához és növekedéséhez a 10–15°C közötti hőmérséklet a legideálisabb. A hűvösebb tavaszi napokon ezek a növények jól fejlődnek, míg a túl meleg idő nem kedvez nekik. Ha még nincs 10 °C akkor érdemes palántaként előnevelni őket.
A saláták gyorsan növő növények, amelyek hűvösebb időben is megőrzik frissességüket. Finom, enyhén édeskés ízük miatt ideálisak a tavaszi salátákhoz. Ráadásul vannak kifejezetten fagytűrő salátafélék is, amiket már bátran elvethetsz februárban. A saláták hamar kibújnak a földből.
Káposztafélék
A káposztafélék ültetési idejét leginkább a hűvösebb időszakok, azaz a kora tavasz és az ősz jellemzi, mivel ezek a növények éppen ebben a hőmérséklettartományban fejlődnek a legjobban. A káposztafélék – például a káposzta, brokkoli, karfiol vagy kelkáposzta – csírázásához ideális, ha február-márciusban palántát nevelünk beltérben. De vannak kifejezetten fagytűrő fajták is, amiket már elvethetsz. A korai fajtákat már február közepén elvetheted, 4-6 hét alatt fejlődnek ehetővé.
Zöldborsó
Hidegtűrő fajtái február végén is ültethetők. Általában február végétől március elejéig ültetjük, attól függően, hogy a fagyveszély már elmúlt-e. A hűvös idő biztosítja a gyors csírázást és a kiegyensúlyozott növekedést. A borsó friss, édes ízű, és gyorsan fejlődik, ha ideális a környezet.
A palánta a magvetéssel kezdődik. Ha a magoknak megvan minden feltétel a csírázáshoz, ígéretes kezdet.
Palántázás februárban: ezekkel kezdheted a szezont
Van pár növény, aminek még borzasztó hideg lenne a februári hőmérséklet, de érdemes elkezdeni a nevelésüket beltérben.
Paradicsom
Melegigényes növény, melyet érdemes már februárban palántaként elindítani beltérben. A későbbi kiültetéskor a bőséges napsütés és meleg idő biztosítja a jó termést.
Paprika és chili
Ezek a fajták is szeretik a meleg környezetet, így beltéri előneveléssel hosszabb növekedési időt biztosíthatunk számukra. Később, a tavasz végén vagy nyár elején ültethetjük ki a szabadba. A chilik esetében különösen fontos a februári vetés, mert jártam már úgy, hogy később vetettem és csak késő ősszel lett termés.
Padlizsán
A padlizsán szintén melegigényes, és beltéri nevelésével a növénynek elegendő ideje lesz kifejlődni a kiültetéshez.
A februári ültetés persze időjárásspecifikus, és érdemes azt is szem előtt tartani, hol a kerted. Nekem például van egy kis, házhoz közeli magaságyásom, amiben sokkal előbb nevelhetek zöldséget, mint például a háztól messzebb eső veteményesben. Ezért a legjobb stratégia, ha ismered a kerted és annak megfelelően lövöd be az ültetési időket.
Forrás:
G-G T Greendex