Látogatás a Csengő Manufaktúránál Pusztazámoron

2021-04-29 | Közélet
Azt hiszem nem sokan jártak közülünk Pusztazámoron pedig itt van nem messze és egészen könnyen rá lehet találni az odavezető útra. A szépen rendezett falvat átszelő út szinte már a mezőkbe torkollik, ott van a Csengő Manufaktúra szépen megépített telephelye

Akik többször megfordulnak   Budaörsön a  gazdapiacon, biztosan vásárolnak tejtermékeket. Az egyik standon a Csengő Manufaktúra Kft.- termékei között lehet válogatni. Gyüre István és felesége Dobrádi Zsuzsanna  valamint szüleik négy fős vállalkozása ez a cég, ahol kézműves tejtermékek gyártásával foglalkoznak Telephelyük Pusztazámor. Vállalkozásuk iskola példája a kitartásnak és az akaratnak.

Látogatásunkat a Gazdakör szervezte meg azért, hogy az ott látottakról beszámoljunk, és minél többen ismerjék meg, milyen ma egy sikeres vállalkozás és mi kell annak létrehozásához és fenntartásához. Ezen túlmenően pedig hogyan készülnek Pusztazámoron azok a tejtermékek, amelyeket a budaörsi Gazdapiacon értékesítenek.

Megérkezésünkkor asztalhoz ültetettek bennünket, ahol máris megkóstolhattuk a fokhagymás krémsajtot és a finom körözöttet, miközben hallgattuk a vállalkozás történetét.

2009-ben az akkor még csak kis létszámú tehén állomány adta tejet, amit Érden egy kis üzletben helyben árusították. De tapasztalták, hogy az igényeket nem csak a tej és a túró elégíti ki, hanem kell még valami más is ahhoz, hogy nagy legyen és kiterjedtebb a vevőkör, amelynek ízlését és igényét is tudják kiszolgálni. Így született meg az ötlet hogy a megnövekedett tehénállomány már elbírna egy nagyobb vállalkozást is és így 2011-ben beindították jelenlegi vállalkozásukat, ahol már a tejfeldolgozás volt a cél. Az állomány napjainkban 140 tehenet számol, valamint a növendék állatokkal és a bikákkal együtt 160 a létszámuk.

Ami 2011-ben még szinte csak az elképzelés volt mára nagyságrendjében is hatalmas vállalkozássá nőtte ki magát. Természetesen ehhez igen nagy kitartás kellett. Szakképzettségük nem volt mindent saját maguknak kellett meg valósítani. De a tudás menet közben megjött és mára már tökéletes tej feldolgozókká váltak. Szakmai tudásuk az állattenyésztésre és a takarmányozásra terjed ki, de a termékfeldolgozásban bátor kísérletezéssel, új ötletekkel és kitartással egyre többféle terméket állítanak elő. Mára üzemük UNIÓS Tejfeldolgozó üzem, ami azt jelenti, hogy ők az Unió területén jogosultak a termékeiket forgalmazni. Ennek persze megvannak a kritériumai, ami sok odafigyelést és munkát kíván. De mint elmondták ők úgy mentálisan is, mint fizikai erővel is, bírják a munkát. Célkitűzésük az egészséges életmód elérése, amelyet a helyes táplálkozással, valamint a napi testedzéssel párosuló életszemléletük biztosít.

Majd betekintettünk a feldolgozó üzembe. Az üzemlátogatáshoz természetesen védőruhába bújtunk.  Vigyázni kell a tisztaságra, hiszen itt élelmiszer előállításról van szó. Saját tehenészetükből napi 3000 liter tejet dolgoznak fel. Készül belőle különféle túró, a rögös túróból többféle sajt, krémsajt különböző ízesítésűek, készítenek tejfölt, és többféle joghurtot más és más ízesítéssel, hiszen a piac diktál és a vásárlók igénye és ízlése az irányadó.

Szigorú rendben sorakoznak egymás mellett a különböző feldolgozó edények, amelyekben a tej pasztörizálás vagy épp a sajtnak való előkészítése zajlik.

Felakasztva lógnak a sajtnak való rögös túrómasszák majd egy kis kamrában a már elkészült sajtok sorakoznak. Mint megtudtuk nem mindegy hogy milyen helyiségben száradnak érlelődnek a sajtok, amelyek nemcsak egyszerű élelmiszerek, hanem azok emberi kézzel gyúrt és készített étkek, amelyek mind hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz.

Mindezek elkészítésében az irodai adminisztrációt is beleszámítva összesen 15 fő alkalmazott dolgozik. Az üzemben igyekeznek minél családiasabb légkört teremteni, mert hitük szerint a jó és eredményes munkához feltétlenül szükség van kellemes légkörre és megbecsült, mindenek felett elégedett munkatársakra. Szó esett még a piac fontosságáról, ahol emberközeli a kapcsolat eladó és vevő között, ami nagyban segíti a termelőt a még jobb minőségű áru előállításában

Gyorsan elszállt a látogatásra szánt idő így hát búcsút intettünk azzal, hogy hamarosan újra találkozunk a budaörsi gazdapiacon, ahol az egyik legkeresettebbek a Pusztazámori Csengő Manufaktúra termékei

Major Edit

Megosztás