Legjobban kapus szeretett lenni

2020-05-16 | Budaörs
A focipálya – a rét – a templom mögött volt. Lolek csak leszaladt a lejtőn, Helena néni háza mellett. Oda kellett neki köszönni egy „jónapotot”. Ezután jött a második lejtő – és már ott is volt a zöldellő réten.

Barátai már várták. Gyorsan választottak két csapatkapitányt. Gyorsan, minél gyorsabban kellett ezt elintézni, hogy ne veszítsenek időt, hogy végre el lehessen kezdeni a játékot. Kimérték a kapuk helyét. Ezt figyelmesen kellett lelépni, hogy egyforma szélesek legyenek. A labda végre a pálya közepére került és elkezdődött a meccs. Hat gólig. Hat gól után kapucsere. Bíróra nem volt szükség. Mindenki pontosan tudta, ki volt szabálytalan, ki nem. Persze néha azért akadtak viták is… Amikor a templom toronyórája megszólalt, Lolek abbahagyta a játékot. Hazaindult, bár a többiek próbálták rábeszélni, hogy maradjon még egy kicsit. Nehéz szívvel, de elindult. Mondta, hogy még leckét kell írnia vagy segítenie kell a szüleinek a ház körül. Néhány barátja is elindult vele együtt. Voltak azonban, akik alkonyatig rúgták a bőrt, hiába hívogatták őket haza a mamák a lejtő tetejéről.

Lolek kimelegedve, égő arccal az izzadtságot törölgette homlokáról. Ugyanazon az úton, két lejtőt megmászva, Helena néni háza mellett sietett hazafelé – a Templom (Koscielna) utcán, egészen a kapujukig. Végigszaladt a sötét, szűk udvaron. Befordult a lépcsőházba, felszaladt a meredek kőlépcsőn az első emeletre, el-elkapva a fémkorlátot. Áthaladva az erkélyen, belépett a lakásba. Otthon a mama uzsonnával várta. Lolek falatozott és mesélt a meccsről és az iskoláról. Ezután következett a lecketanulás. A papa később ért haza.

Előfordult, hogy nem volt elég játékos vagy elég idő ahhoz, hogy egy szabályos meccset játszanak, így a templom melletti udvaron fociztak. Csak azért, hogy kicsit edzenek. De csak akkor, amikor a plébános úr nem volt ott. Mert ő elzavarta őket onnan. Féltette a szép, színes üvegablakokat. Karol elismerte, hogy nem minden ok nélkül. Egyszer betörték labdájukkal a templom üvegablakát. A plébános úr pedig nagyon törődött a templommal. Volt is miért. A templom szép, barokk épület volt. A későbbi átalakítások ellenére is megőrizte könnyedségét, világosságát.

(Forrás: Ks. M. Malinski: Najchętniej grał na bramce, 1985)

– Mindez Wadowicében történt az 1920-as években. Lolek teljes neve: Karol Józef Wojtyła – és 1978. október 16-án őt választották Rómában a katolikus egyház fejévé.

2020. május 18-án Szent II. János Pál 100. születésnapját ünnepeljük.

(Folytatjuk, SzK)

Megosztás