Legyen minden nap kábítószer-ellenes

2021-07-08 | Közélet
Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) által 1987-ben, a kábítószerekkel történő visszaélés és az illegális kereskedelem elleni témában megfogalmazott deklaráció értelmében, minden év június 26-án kerül megtartásra a Kábítószer-ellenes Világnap.

Célja a kábítószer-probléma visszaszorítása, felhívva a figyelmet a drogkereskedelem elleni harc fontosságára.

Az Országos Rendőr-főkapitányság egész évben kiemelten kezeli a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekményeket és azok megelőzési lehetőségeit. A Kábítószer-ellenes Világnap alkalmából a megye több településén is megszólítják a gyermekeket, a fiatalokat. Tanácsokkal, információkkal látják el őket azért, hogy felismerjék a veszélyeket. Megtanulhatják, hogy mit tehetnek saját és társaik biztonságáért, szükség esetén hogyan kérhetnek segítséget.

Néhány intelem:

  • Szórakozóhelyen soha ne fogadjon el idegentől felbontott flakonból, üvegből vagy pohárban kínált italt!
  • Az asztalán soha ne hagyjon pohárban, felbontott üvegben italt!
  • A társaság tagjai figyeljenek egymásra! Amennyiben társuk szokatlan állapotba kerül, hívjanak mentőt, ne hagyják magára, ne bízzák ismeretlenekre!
  • Amikor a gyermek magatartása eltér a megszokottól ideges, ingerlékeny, vagy levert, közönyös, térbeli és időbeli tájékozódása zavart, indokolatlanul fáradt, gyorsan kimerül, alvászavarai vannak. Szűkebbek vagy tágabbak a pupillái, mint általában, szájszárazság, orrfolyás, étvágytalanság, erős fogyás jelentkezik nála, színes tabletták, ismeretlen eredetű gyógyszerek, porok, féltve őrzött, kézzel sodort cigaretta, zöld, száraz növényi törmelék kerül elő a zsebéből, vagy éppen használati tárgyai közül, akkor gyanakodjanak!
  • Ha időben felismerik azokat a jeleket, melyek arról adnak tájékoztatást, hogy esetleg szerfogyasztás áll a megváltozott viselkedés mögött, kérjenek segítséget!  Forrás: Police.hu
Megosztás