Lépj be a Képes Vagyok Házba

2022-01-16 | Budaörs
A suliban sok mindent meg kell tanulnunk, aminek tényleg sokszor nem vesszük hasznát egész életünkben. (Én pl. még sohasem vettem hasznát deriválási ismereteimnek) Az én fejemben egy oktató hely létrehozása jelent meg, ahol olyan dolgokat tanulhatnak meg az emberek viszonylag rövid idő alatt, ami a mindennapi élethez segítség és elengedhetetlen.
Nem ad oklevelet vagy végzettséget, de bárki megtanulhat pár óra vagy egy-két nap alatt olyan alapvető dolgokat, ami az iskolában nem volt tananyag.
Budaörsön központjában vagyunk, egy 3 helyiséges, modern helyen, ahol az oktató workshop-ok és a szervezett programok, akár párhuzamosan is lehetségesek.
* Milyen órák lesznek?
Tényleg a teljesség igénye nélkül sorolnék fel néhányat:
– Glettelés/falfestés óra,
– parkettázás, burkolás,
– varrás,
– alap autószerelés,
– alap villanyszerelés,
– alap vízszerelés,
– tánc és zene ( minden napi életünk legfontosabb része kéne, hogy legyen)
– meditáció, elcsendesedés, tervek álmodása
– színvonalas, élvezhető angol nyelvórák,
– alap elektronika,
– főzés, sütés, (nem fikk-fakkos receptekről, hanem alap konyhai tudásról szól),
– csecsemő- és gyermekgondozás, – háztartás (legpraktikusabb módok egy-egy otthoni feladatra),
– nemezelés,
– növény és gyógynövénytan,
– kerti munkák, faültetés és gondozás
– smink és öltözködési stílus
– higiénia és bőrápolási ismeretek
– bútorfestés és „restaurálás” (hogyan csináljunk régiből újat)
– famunkák (kisbútorok készítése fából)
– egyszerű hangszerek megszólaltatása (pl kalimba, didgeridoo, handpan)
– hangtálak használata és hatásai az emberi testre
* Milyen szervezett programok lesznek?
– bábszínház,
– játékos ismerkedés tiniknek/ felnőtteknek
– társasjáték est,
– zenés-táncos barátkozós délután,
– angol klub (ahol használhatja is az ember a nyelvtudását egy kávé mellett beszélgetve)
– beszélgetés/előadás az alkohol- és drogfogyasztásról (prevenciós ismeretterjesztés, hogy ne legyen késő és hogy ne legyen tabu a fiatok számára ez a téma. Nem félni kell tőle, hanem belelátni.)
– gyakorlati ötletek autista gyermekkel élő szülőknek
– klub autista gyermekeknek és fiatal felnőtteknek
– sérült gyermeket nevelek
(a megálmodott élet elgyászolása, elfogadás és új tervek/életvitel befogadása)
* Kinek szólnak az órák?
Két kategóriába sorolom az ide látogató diákokat: 12 év alatti diákok és 12 év feletti diákok. Az órarendben lesznek olyan órák, melyek kifejezetten kis gyermekeknek lesznek meghirdetve és olyanok amik tinédzsereknek és/vagy felnőtteknek.
Jöhetnek olyan fiatal, önálló életüket kezdő férfiak és nők, akik saját maguk végeznék el a munkákat, de nem tudják, hogyan kell (szakemberre még nincs anyagi hátterük).
Jöhetnek egyedülálló nők/ anyák, akik nem szeretnének szakembert/brigádot hívni az otthonukba.
Jöhetnek tanácstalan és/vagy célt kereső emberek.
Jöhetnek hobbit, társaságot kereső, sok szabadidővel rendelkező középkorú és idősebb emberek.
Jöhetnek tinédzserek, akik megfelelő példa hiányában (pl. Elvált szülők gyermekei) nem tudják máshol megtanulni az életben fontos dolgokat.
Gyakorlatilag a Képes Vagyok Ház mindenkinek szól, lássuk be.
* Honnan jött a Képes vagyok Ház ötlete?
Pedagógusként hiszem, hogy nagyon nagy szükség van egy olyan helyre, ahol ténylegesen szükséges dolgokat tanulhatnak az emberek az önálló, boldog és szabad élethez.
Életem és munkám során ezerszer voltam tanúja annak a jelenségnek, hogy a fiatal kamaszoknak és szüleiknek fogalmuk sincs arról, hogy igazából miben tehetségesek. Követve egy divatot, irányzatot, belesodródnak olyan szerepekbe, melyek sohasem voltak az sajátjaik. Nem azt teszik, nem az a munkájuk, amire hivatottak mert nem volt egy olyan lehetőség, ahol kipróbálhatták volna miben is jók.
Elképzeltem, hogy ha lenne egy olyan hely, ahol sokféle dolgot kipróbálhat bárki, utána azt további (akár szakirányú) képzéseken elsajátítva valóban azzá lehet, amire született.
* Miért jobb ez, mint bármilyen más képzés?
Azok a képzések, tanfolyamok amik ma Magyarországon rendelkezésre állnak költségesek, rendkívül hosszúak és sokszor bürokratikusak.
A Képes Vagyok Ház nem ad papírt ugyan, nem lesz szakember az idelátogatókból, de vele képessé válik bárki olyan dolgokat elvégezni az életében, melyek eddig akadályként jelentek meg vagy épp várattak magukra anyagiak, idő és bátorság hiánya okán.
A képzések rövid átfutási idejűek, ezáltal anyagilag gazdaságosabbak, lendületesek és jó kedvűek.
* Kik fognak oktatni?
Hiteles anyák, apák, nagyszülők, szakemberek és pedagógusok, akik megfelelő tudással, türelemmel és empátiával rendelkeznek embertársaik felé és akik képesek átadni a tudásukat jókedvű és érdemi, módon. Olyan emberek, akik nem kényszerből tanítanak és nem csak kínlódva túl akarják élni a tanórákat.
* Magamról
Örök idealista, optimista 3 gyermekes, egy unokás anya és nagymama, munkámat tekintve angol szakos tanár vagyok. 30 éve tanítom az angol nyelvet 2 éves kortól idősebb korosztályig mindenkinek.
Hiszem, hogy minden ember egyedi érték ha megtalálja azt, amiben őszinte örömét leli és nem egy ráerőltetett életben kell vegetálnia.
Szeretnék maradandót alkotni a fenti gondolatok fényében, hogy az utánam érkező lelkek már élhessenek azzal a lehetőseggel, ami korábban nem volt elérhető.
Köszönöm, hogy végigolvastad. Hamarosan jövök a látogatható program és tanfolyam lehetőségekkel, remélem Veled is találkozok majd.
Párhon Lili
(20) 210 8103
lili@pecato.hu
Megosztás