Libator

2022-11-11 | Budaörs
Ami a Márton napi libatort illet, vannak erős kétségeim a felől, hogy konyháinkban épp a liba lesz a fő fogás. Már csak ezért is kétséges, mert bizony az ára úgymond csillagászati.

Valamikor régen gyerekkorunk idején nem emlékszem hogy libacomb evéssel ünnepeltük volna ezt a napot. De ha   mégis az asztalon landolt ez az istenien finom csemege,az emlékezetes napnak bizonyult. Különösen vidéken november táján a nyáron hizlalt libát kiiktatták az élők sorából azért, hogy ízletes pecsenyét készítsenek belőle. Jutott belőle az egész családnak. A kiszemelt libát egész nyáron át tömték elsősorban azért hogy jó kövérre hízzon mire eljön a november az aktuális időszak a libatorra. Akkoriban a  libahús nem volt olyan nagyon kelendő ugyanolyan kategóriába volt sorolva, mint bármely más baromfi..  De lássuk hát, milyen árakon vehetünk ma libacombot vagy libamellet nem is beszélve a liba vagy uram bocsáss, a liba vagy kacsamájról.

Igyekeztem átlapozni az alábbi üzletek ajánlatait  és ezt olvastam:

A Lidl-ben 4380 forint  ami azt jelenti hogy 2 db. konyhakészre előkészített libacom frissen fagyaszta

Auchan 5999 kg

Spar 7299 ft/kg

Spar Online shop Libamell. Hűtött 9299 Ft/kg

A többi üzletet nem is néztem végig, mert úgy tűnik mindenhol körülbelül ez az ára. Az alábbiakban egy recept a sok közül:

A tökéletes sült libacomb kívül ropogós, belül pedig puha, mint a vaj, és omlós. Természetesen párolt káposztával és krumplival az igazi, és a sült liba akkor a legjobb, ha nincs agyonfűszerezve. Sült húst mindenki tud készíteni, ám a barna húsú szárnyasok – mint a liba, kacsa – elkészítése okozhat meglepetéseket. Sokszor kiszárad a hús, máskor rágós marad, és finom lakoma helyett bosszankodás a hosszadalmas sütés vége. Sokan emiatt nem is szívesen fognak bele ennek a fejedelmi ételnek az elkészítésébe, pedig kár lenne kihagyni; mutatjuk, mire kell figyelni, hogy tökéletes legyen a sült libacomb!

Az első a minőségi alapanyag

Sokszor nem is a szakács ront el valamit, ha nem lesz jó a végeredmény, hanem a hiba a húsban van, hiszen, ha túl idős volt a szárnyas, akkor hiába minden sütés, rágós és száraz marad a végeredmény. Ezért fontos, hogy libahúst is megbízható hentestől vásároljunk, hiszen a jó sült titka a minőségi anyag.

Türelem a titok nyitja

Sokan azt rontják el a libahús sütésénél, hogy ugyanannyi idő alatt készen akarnak vele lenni, mint a csirke esetében. A jó sült libacomb titka azonban a türelem: ezt a húst ugyanis legalább két órán át, lassú tűzön kell sütni, és csak a végén kell ropogósra pirítani.

Ne feledkezzünk meg a pihentetésről

A combokat érdemes előző este előkészíteni: alaposan tisztítsuk meg az esetleges tollaktól, majd dörzsöljük be sóval és ízlés szerint fűszerekkel (bors, majoránna). Figyeljünk, hogy ne fűszerezzük agyon a húst. Ha ezzel megvagyunk, egy éjszakát pihentessük a hűtőben a combokat; így sokkal gazdagabb lesz az ízük, mintha ezt a lépést kihagytuk volna.

Lefedve pároljuk, csak aztán süssük

A libacombok sütéséhez használjunk porcelán- vagy jénai tálat. Tegyünk bele fokhagymát és hagymát, erre pedig a húsokat. Kétujjnyi vizet öntsünk alá, majd fedjük le a tálat, és kezdődhet a sütés. 160-170 Celsius fokra állított sütőben, legalább két órán át pároljuk majd szúrjuk meg hústűvel vagy késsel a combokat. Ha a hús vaj puha, süssük ropogósra: vegyük le a fedőt vagy alufóliát a tálról, és 220-230 fokos sütőben pirítsuk meg.

Mindehhez már csak jó étvágyat kívánok!

Major Edit

 

 

Megosztás