Magyar bajnok a budaörsi koronglövő

2023-07-03 | Budaörs
Június 24-25-én került megrendezésre Sarlóspusztán a junior olimpiai trap országos bajnokság. A női kategóriát Kapitány Luca budaörsi sportlövő nyerte. A sportolót kérdeztük a versenyzésről, felkészülésről.

minalunk.hu: – Mióta foglalkozol a koronglövészettel és hogyan kerültél a sportlövészet közelébe?
Kapitány Luca: – Kisgyerekként sokszor jártam a budaörsi koronglőtéren, ahol édesapám, Kapitány Gábor koronglövő-versenyző és -edző készült a versenyeire, néhai Igaly Diána olimpiai bajnok sportlövő segítségével. 2020-ban Igaly Diána megkérdezte tőlem, hogy nincs-e kedvem kipróbálni ezt a sportot. Én igent mondtam, de sajnos Dia körülbelül egy év múlva eltávozott közülünk és így apámmal folytattam a felkészülést.

minalunk.hu: – Hol és hogyan készülsz a versenyekre, hiszen a budaörsi koronglőteret az önkormányzat bezáratta?
Kapitány Luca: – Igen, sajnos ez egy nagyon nehéz helyzet, mert a budaörsi koronglőtér volt az egyetlen olyan koronglőtér Budapest közelében, ami nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas lehetett volna. Több magyar bajnok került ki Igaly Diána kezei alól és most ennek itt vége. Jelenleg sajnos csak heti egy-két edzést tudok megoldani, mert egy-egy edzés megtartásához 90 kilométert kell utaznunk a legközelebbi lőtérre.

minalunk.hu: – Mindig többes számban beszélsz a felkészülésről, miért?
Kapitány Luca: – Azért, mert úgy próbáljuk apámmal, aki az edzőnk, és a bátyámmal összehangolni az edzéseinket, hogy közösen tudjunk lemenni Sarlóspusztára egy-egy edzésre, mert így jóval kevesebbe kerül.

minalunk.hu: – Valóban, ezt már kérdezni is akartam, hogy részben technikai sport lévén, hogyan finanszírozod, vagy finanszírozzátok a versenyzést és a felkészülést? Vannak szponzoraitok, vagy saját forrásból?
Kapitány Luca: –
Sajnos szponzoraink nincsenek. Édesapám igyekszik megteremteni azt a forrást, amiből hármunk felkészülését és versenyzését meg tudjuk oldani. Ez bizony egyre nehezebb, hiszen a növekvő utazási költségek, a felszerelés folyamatos pótlása, a lőszer biztosítása egyre többe kerül. Ehhez még hozzájön, hogy lőteret kell bérelnünk a bezárt budaörsi lőtér miatt, ez is plusz forrást igényel. Természetesen, ha lennének támogatóim, sokkal hatékonyabban tudnék haladni az edzésmunkával.

minalunk.hu: – Térjünk vissza a versenyzéshez. Hadd gratuláljak a mostani sikeredhez! Volt már korábban is hasonló eredményed, vagy ez az első?
Kapitány Luca: –
Köszönöm a gratulációt! A tavalyi évben a junior országos bajnokságon III. helyezést értem el, valamint bátyámmal, Kapitány Mártonnal vegyes párosban – ami szintén olimpiai szám – a felnőttek mezőnyében szintén III. helyezést értünk el az OB-n.

minalunk.hu: Köszönöm az interjút. Bízunk abban, hogy az újonnan feltörekvő sportlövő-generáció tagjaként még sokat hallunk rólad. Még egyszer gratulálok a sikeredhez.
N.T.

Megosztás