Magyar diákok világsikere

2022-07-26 | Budaörs
A világ legjobbjai között vannak: 8 érmet nyertek a magyarok a kémiai és földrajzi diákolimpián. Vannak, kikre büszkék lehetünk!

Öt ezüst- és három bronzérmet szereztek magyar diákok a középiskolások számára múlt héten rendezett nemzetközi kémiai és földrajzi olimpián – közölte a versenyek magyarországi szervezőjeként az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE).

Az ELTE Természettudományi Kar (TTK) közleménye szerint az 54. nemzetközi kémiai diákolimpián ezüstérmet nyert Szabó Márton (Péter András Gimnázium és Kollégium, Szeghalom), Saracco Lucio és Nemeskéri Dániel (mindketten: ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest), valamint bronzérmet Papp Marcell Imre (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium, Budapest).

Az olimpiát Kína távolléti verseny formájában rendezte meg 84 ország 326 diákja számára július 10-18. között. A résztvevők kivételesen csak elméleti dolgozatot írtak Ljubljanában, a szlovén fővárosban, ahol a szlovén és a magyar csapat közösen vendégül látta az ukrán delegációt is öt napra.

A csapat felkészítését és kiválasztását az ELTE TTK végezte, a diákokat Villányi Attila, az ELTE Apáczai Gimnázium kémiatanára kísérte el. A csapatvezetők Magyarfalvi Gábor (ELTE TTK) és Varga Szilárd (Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, TTK) voltak.

Végigverték a magyarok a teljes mezőnyt Dubajban, megnyerte a csapat az első nagy kriptojátékot

A világ első offline kriptojátékokhoz kapcsolódó versenyét Dubajban bonyolítottak le május utolsó hétvégéjén. A Spider Tanks nevű játékban jeleskedő magyar csapat magabiztosan nyerte meg a meghívásos tornát és ezzel a hétezer dolláros fődíjat is.

A PTE közleményében az áll: a múlt kedd és vasárnap között, online tartott földrajzi olimpián (az iGeón) Lontay Olivér (Milestone Institute, Budapest) és Rózsa Simon Péter (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) ezüstéremmel végzett, Szekeres Panna (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád) és Kurenkov Efim (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) pedig bronzérmes lett.

A versenyzők az olimpia versenyszámait, az írásbeli, illetve a multimédiás tesztet és a terepi feladatokat is elektronikus úton oldották meg a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének falai között. A verseny egyéni, a diákok ebben a három versenyfordulóban bizonyíthatták tudásukat földrajzból, angol nyelven.

A Covid-járvány miatt a múlt év után az idei versenyt is online szervezte Franciaország. Az olimpián 54 ország 209 diákja versenyzett.

Magyarország 2006 óta delegál csapatokat a nemzetközi földrajzi versenyre, ahonnan eddig minden évben sikerült éremmel hazatérni. A csapattagokat hagyományosan a PTE TTK munkatársai választják ki és készítik fel a nemzetközi megmérettetésre. Ennek első és legfőbb színtere az országos angol nyelvű földrajzi tanulmányi verseny, a Hungeocontest.

Az új versenyszezon októberben kezdődik majd az online fordulóval. 2023-ban az indonéziai Bandung várja majd a legjobb geográfusokat, mégpedig élőben.

Forrás: HVG.hu

Megosztás