Magyar Ízek Utcája a Várkert Bazártól a Szilágyi Dezső térig

2019-08-18 | Budaörs
A Magyar Ízek Utcájának Védegylete idén 10. alkalommal szervezi meg az augusztus 20-i Szent István-napi ünnepségek kísérőrendezvényeként a Magyar Ízek Utcáját, mely az év talán legnagyobb látogatottságú gasztronómiai eseménye.

Évről-évre itt kerül bemutatásra Magyarország Tortája és a Szent István-napi kenyér, valamint számtalan gasztronómiai különlegesség jelenik meg az ország és a Kárpát-medence minden tájáról. A tíz év alatt sok kiállító csatlakozott a rendezvényhez, idén több mint százötven mutatják be termékeiket.

Az érdeklődők az elmúlt évek tematikus programjainak ízeit is viszontláthatják. A fűszerektől kezdve a gyümölcsökből készített termékeken át a lekvárig minden megtalálható itt, de lesznek pálinkák, kézműves sörfőzdék, mézek, kolbászok és füstölt húsok, kenyérfélék, zöldségkészítmények, borászatok és megannyi minden mi szem szájnak ingere.

A jubileumi évben a Kárpát-medencei népi gasztrokultúra sokszínűségének bemutatására helyezik a hangsúlyt. A legváltozatosabb, egy-egy tájegységet jellemző hagyományos étel elkészítésére érkeznek csapatok az ország minden tájáról és a határon túlról. Puliszka Pusztinából, öhön az Alföldről, káposztaleves a Felvidékről, dödölle Őrségből, paradicsomos töltött káposzta Szatmárból, halászlé a Dél-Duna mellől, birkapörkölt Karcagról, káposztás paszuly Kárpátaljáról, és így tovább. Az ételek mind helyben készülnek, így figyelemmel kísérhetik azok hagyományos ételkészítése eljárásait, elleshetnek izgalmas praktikákat melyek eredete a régmúltba nyúlik vissza.

Ezeken túl a vásár vendéglátói azt a feladatot vállalták föl, hogy ezt a tematikát erősítsék. Készül pacal, tökös lecsó, kakastöke pörkölt, bárányragu. Persze azokra is gondoltak, akik a könnyebb ízeket kedvelik vagy húsmentesen táplálkoznak, lesz jérceragu laskagombával, vajon pirított puliszka lecsómártással, és még sok más finomság.

A Szent István-napi kenyeret augusztus 20-án a Magyar Ízek Utcáján lehet megkóstolni, és a tervek szerint országosan is sütik majd. A kenyérversenybe idén félszáz alkotás érkezett és független szakmai zsűri választotta ki a győztest.

Magyarország tortája idén a Boldogasszony csipkéje elnevezésű mű lett, amelyet a dunaföldvári Tóth Cukrászdából Tóth Norbert alkotott meg, a hagyományokat és a modernitást ötvözve.A tizenhatodik alkalommal megrendezett versenybe nevezett 31 torta közül első körben ötöt választottak ki, majd a döntőben a zsűri jelenlétében élőben kellett újraalkotni ezeket a tortákat. A győztes Boldogasszony csipkéje minden rétegében visszaköszön a málna; az alsó réteg felett egy málnapürével dúsított tésztaréteg található, majd tejszínnel lazított krém, a tetején pedig bazsalikomos, citromos csokoládé és tejszín található.

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány közreműködésével kihirdették Magyarország cukormentes tortáját is, amely a szegedi A Cappella Cukrászda alkotása, a Kicsi gesztenye lett. Gyuris László és csapata süteménye ízvilágát a gesztenye alapozza meg, amelyet a kellemesen savanykás áfonya és a mogyorós ropogós tesz teljessé. A kreáció tetejét cukormentes tejcsokoládé borítja. A torta szeletenként csupán 14,9 gramm szénhidrátot és 240 kalóriát tartalmaz, így a cukorbetegek is fogyaszthatják.

A két győztes tortát augusztus 18-tól a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg a közönség, majd Magyarország több száz cukrászdájába is elkerülhet.

Nyitva 2019. AUGUSZTUS 18 – 20. 10-21 óráig.

w

Megosztás