Magyarországi Németségért Arany Dísztűt vehetett át a budaörsi Tóth Györgyné Bencze Mária

2023-01-23 | Budaörs
Tóth Györgyné Bencze Mária Budaörsön született, ahol ma is él. Családja apai ágon részben magyar gyökerekkel rendelkezik, ennek ellenére ugyanaz a sors várt rájuk, mint a legtöbb budaörsire...

Az MNOÖ 2023. január 18-i hírleveléből:

Idén huszonhetedik alkalommal került sor a Magyarországi Német Önkormányzatok Napjára. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata 2023. január 14-én a pécsi Kodály Központban 15.00 órai kezdettel gálaműsort rendezett. Az ünnepi beszédet Natalie Pawlik, a Német Szövetségi Köztársaság kormányának áttelepültekért és nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja tartotta, majd a gálaműsor keretében átadták a magyarországi németek legmagasabb kitüntetéseit.

A Magyarországi Németségért Arany Dísztűt 1997-ben adták át első ízben az első országos gálán.
A díj minden évben olyan magyarországi németeknek, más magyar állampolgároknak és külföldieknek adományozható, akik a nemzetiség érdekében kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, és tevékenységükkel hozzájárultak a hazai németség nyelvének, tárgyi és szellemi kulturális örökségének, történelmi hagyományainak megőrzéséhez. A Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának közgyűlése az előzetesen benyújtott javaslatok alapján évente három díj odaítéléséről dönt. A kitüntetést Englenderné Hock Ibolya elnök adta át.

Magyarországi Németségért Arany Dísztűt vehetett át TÓTH GYÖRGYNÉ BENCZE MÁRIA is, akinek szívből gratulálunk!

Tóth Györgyné Bencze Mária Budaörsön született, ahol ma is él. Családja apai ágon részben magyar gyökerekkel rendelkezik, ennek ellenére ugyanaz a sors várt rájuk, mint a legtöbb budaörsire. Gyötrelmes évek után a család volt az egyetlen a kitelepítettek közül, aki visszatért szülővárosába. Bencze Györgyné már ott végezte az általános iskolát, azt követően a budapesti Eötvös József Gimnázium német nemzetiségi tagozatára járt, majd érettségi után az Eötvös Loránd Tudományegyetem német és történelem szakán folytatta tanulmányait.

Budaörsön az 1970-es évek elején indítottak német nemzetiségi osztályokat – ettől kezdve 1977-ig német nyelvtanárként dolgozott. (Az én tanárnőm is ő volt a Budaörsi Gimnáziumban, a szerk.) Ezután a tankönyvkiadóban vállalt felelős szerkesztőként munkát. Ez volt a kezdete annak a közel három évtizedes munkának, amelynek során tankönyveket gondozott, szerkesztett és adott ki az összes német nemzetiségi általános és középiskola számára. Három általános iskolai tankönyvnek ő maga volt a szerzője is.
A tankönyvkiadóban jelentek meg az akkori Magyarországi Németek Demokratikus Szövetségének kiadványai is, amelyek révén megismerhette a kulturális élet kiemelkedő személyiségeit, és támogatásukkal számos ismert tudományos és irodalmi művet szerkesztett. 10 évig vezette a nemzetiségi szerkesztőséget, amelynek révén széleskörű betekintést nyert a magyarországi nemzetiségi oktatási és kulturális ágazatba.

Nyugdíjba vonulása alkalmából 2006-ban megkapta az „Északi régió németségéért” kitüntetést. Innentől kezdve két cikluson át német önkormányzati képviselőként a szülővárosa kulturális életének szentelte idejét – többek között Budaörs múltjáról szóló értékes kiadványokban való közreműködésével.

2018-ban megkapta a „Pro Cultura Minoritatum Hungariae” díjat.

(SzK)

Megosztás