Május 15- a Család Nemzetközi Napja

2024-05-15 | Budaörs
1994-ben az ENSZ május 15-ét A Család Nemzetközi Napjává nyilvánította. A felhíváshoz 2010-ben Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

Május minden esztendőben a családok hónapja. Kezdődik az Anyák napjával és záródik a Gyermeknappal. A két csodálatos ünnep mértani közepébe pedig beékelődik a Család Nemzetközi Napja.  Tudjuk, hogy a XXI. századi családmodell merőben más, mint a klasszikus értelemben vett család. A mai modern társadalomban jól ismert az élettársi viszony, és a házasságok sem köttetnek mindig egy életre. Felmérések szerint csökken a házasodási kedv, egyre nő az elváltak, az egyszülős, vagy az együtt maradó, de kapcsolatokban szegény családok száma.

Foghatjuk a változást a felgyorsult életvitelünkre, a rohanó stressztől duzzadó világra, a társadalmi elvárásokra, a karrierista szemléletű munkahelyekre, vagy bármire, de valójában az egyéntől, tehát tőlünk indul minden folyamat, tehát mi gerjesztjük a pozitív és a negatív dolgokat is.

Pedig olyan szépen kezdődik minden… A legszebb nappal, az esküvővel, ahol szent az elhatározás, hogy örökre együtt marad a pár, mert mi lehet annál szebb, mint az, hogy van egy hely, ahová haza tud menni az ember. Van egy család, amely bátorítja, ha erre van szüksége, segíti, ha baj van, betegségben társ, barát.

Aztán jönnek a hétköznapok, a rohanás, gyerekszületés, otthonteremtés, fogy a pénz, egyre hangosabbak a veszekedések… Vajon ez lenne a modernkor családja?

Tegyünk azért, hogy ez ne így legyen, hiszen a család valójában egy olyan remekmű, amiért érdemes élni, dolgozni.

Az életvidám, boldog családokra az alábbiak jellemzőek:

  1. A családtagok önértékelése magas.

  2. A családi kommunikáció őszinte, nyitott, tiszta és specifikus.

  3. A szabályok rugalmasak, a helyzethez és életkorokhoz igazodnak, változtathatóak.

  4. A család társadalommal való kapcsolata nyitott, reménnyel és bizalommal teli.

A családtagok odafigyelnek és tekintettel vannak egymásra és valóban meghallgatják egymást.

Az éltető, boldog családok könnyen alkalmazkodnak, ha valamilyen akadállyal találkoznak. A problémamegoldásban sokat segít nekik, hogy kétségbeesés helyett humorral és lazán kezelik a nehéz helyzeteket. Nem esnek pánikba attól, ha a gyerek delfint játszott fürdés közben és ennek következtében – véletlenül, nem szándékosan – medencévé változtatta a fürdőszobát.

Milyen módon éreztethetjük a családtagokkal, hogy fontosak számunkra?A válasz szinte egyértelmű: a szeretetünk kimutatásával.

Bár korunk több riasztó adattal jellemzi, és szétesőben levő modellként írja le a 21. század családját, ebbe nem szabad belenyugodnunk. Ezért is kell hangsúlyozni minden lehetséges alkalommal a hűségen alapuló családi kapcsolatot, mely a gyermek pozitív fejlődése szempontjából is elengedhetetlen.

Ha nincsenek családok és gyermekek, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni. Ha pedig egy nemzet eltűnik, valami pótolhatatlan tűnik el a világból – jelentette ki Orbán Viktor a 2019-es Budapesti Demográfiai Csúcson, amivel a kormányfő tökéletesen bemutatta a jobboldali kormány ars poeticáját. Család és nemzet: egymásra épülő elemek, az egyik a másik nélkül mit sem ér. Éppen ezért a kormányzati politika középpontjában a kezdetektől fogva a magyar családok támogatása és ezáltal a gyermekvállalási kedv növelése áll.

A kormányzásunk alappillére a családok támogatása, ez áll a politikánk középpontjában 2010 óta. (..) Tizenkét év távlatából egyértelműen kijelenthető: a magyar családtámogatási modell eredményességét a számok visszatükrözik, egyúttal mintaként szolgál nemzetközi színtéren is” – közölte Zsigó Róbert,a Miniszterelnökség új, családokért felelős parlamenti államtitkára.

Forrás: Internet

s.k.

Megosztás