Mariska néni zserbó-receptje

2024-12-09 | Budaörs
Régen a bejgli volt a karácsony elmaradhatatlan süteménye. Ma már sokan inkább a zserbót választják. Mondhatjuk: Ahány ház, annyi szokás.

Évek óta a családom számára, az ő kérésükre magam is inkább a zserbót sütöm. Mégpedig néhai nagynéném – Mariska néni – receptje szerint. Salátává forgatott szakácskönyvemet karácsonykor biztos, hogy előveszem.

Íme a recept:

Hozzávalók: 60 dkg. liszt, 1 kocka margarin, 2 tojássárgája, 6 dkg. cukor, késhegynyi szódabikarbóna, 2 dkg. cukros tejben megfuttatott élesztő, kis pohár tejföl. Minden alapanyag legyen kéz-meleg.

A jól kidolgozott tésztát 3 részre osztjuk.

Töltelék: 30 dkg dió, 25-30 dkg cukor, kb 60 dkg, sárgabarack lekvár. A lekvárral ne spóroljunk.

A mennyiség egy nagyméretű tepsire való, amit előtte vajjal kikenünk.

A tésztát kinyújtjuk, a tepsibe helyezzük, megkenjük lekvárral, majd rászórjuk a cukros dió felét. Majd következik a másik tésztalap, rá a lekvár és a dió. Végül az utolsó lappal befedjük ( érdeme erre valamivel több tésztát tartalékolni)

Egy órát letakarva pihentetjük, kés hegyével megszurkodjuk, majd 30 percig készre sütjük.

Amikor teljesen kihűlt, akkor kakaoporból készített mázat simítunk rá.

Hűvös helyen sokáig eláll…..ha marad napok múlva is belőle.

s.k.

Megosztás