Megkezdődött a „Tisztítsuk meg az Országot!” projekt végrehajtásának előkészítése

2020-08-09 | Közélet
Gyakran Németországot hozzuk fel jó példaként, hogy ott bezzeg milyen tisztaság van. Nekünk is sikerülhet,ha mindenki akarja.

A terv keretében először az illegális hulladéklerakással leginkább érintett területeket tisztítják meg – hangzott el az első ülésen csütörtökön, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint.

Tavaly áttekintették a hulladékgazdálkodás ügyét, idén tavaszra pedig kidolgozták azokat az előterjesztéseket, amelyek egyrészt a szankciórendszer, az illegális hulladék felszámolása, másrészt a gazdaságpolitikai kérdések kezelésére hivatottak.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, hogy a projekt célja az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, a közterületen fellelhető illegálisan lerakott, elhagyott hulladék több ütemben történő felszámolásának elősegítése, valamint keletkezésének megelőzése.

Boros Anita, a projektet irányító építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár a közlemény szerint elmondta, hogy az első szakaszban az erdőkben, a nemzeti parkokban, a folyók mentén, a vasúti és közúti létesítmények mentén, valamint az önkormányzati közterületen fellelhető, jogellenesen elhelyezett hulladékot számolják fel ütemezett, előre meghatározott elvek alapján.

Ebben a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nzrt., az Országos Vízügyi Főigazgatóság, az erdészeti társaságok és nemzeti park igazgatóságok vállalnak majd meghatározó szerepet, hiszen saját területükön ők lesznek a feladat gazdái.

Emellett lehetőséget fognak biztosítani a települési önkormányzatok és a civil szervezetek számára, hogy egy pályázati rendszer keretében csatlakozzanak a projekthez.

Mindenki segítségére számítanak, aki tenni kíván azért, hogy tisztább országban élhessen.

Az államtitkár mint mondta, a HulladékRadar applikáción keresztül bárki könnyedén bejelentheti, ha illegálisan lerakott hulladékot lát, a bejelentések helyszíneit beazonosítják, ezután a közreműködő szervezetek gondoskodnak majd a hulladék felszámolásáról.

A kormány két hete döntött arról, hogy a klíma- és természetvédelmi akciótervben foglaltakkal összhangban megkezdi az illegális hulladék felszámolását. Az ITM ebben korábban nem látott állami, önkormányzati és civil szervezeti összefogásra számít – írja közleményében a tárca.

Forrás: Élő bolygónk

Megosztás