Megvalósult álom, irány Párizs.

2024-03-19 | Budaörs
Tizenkét év után ismét olimpiai résztvevő a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután Chema Rodríguez szövetségi kapitány együttesének sikerült megszereznie az utolsó kiadó olimpiai helyet.

Fotó: Dömötör Csaba

 

Csütörtöktől vasárnapig tartott a hazai rendezésű olimpiai selejtezőtorna, ahol a magyar férfi kézilabda-válogatott először Tunéziával, majd Norvégiával és végül Portugáliával csapott össze

A torna csütörtöki első fordulójában Tunézia volt az ellenfele a magyar válogatottnak. Chema Rodríguez szövetségi kapitány már korábban kifejtette véleményét arról, hogy egy ilyen tornán mennyire fontos a jó rajt. A kéziválogatott ennek megfelelően állt hozzá a mérkőzéshez és látványos, magabiztos játékkal győzte le Tunéziát 33-24-re. A „kötelező” győzelmet követően nem jutott sok idő a pihenésre, ugyanis szombaton egy sokkal keményebb ellenféllel kellett szembenéznie a szövetségi kapitány legénységének, mégpedig az első mérkőzését szintén megnyerő Norvégiával.

A szombati találkozón az első és a második félidőt is a Norvég együttes kezdte jobban, így ennek köszönhetően olyan előnyre tettek szert, amely a mérkőzés végéig kitartott és megérdemelten nyertek 29-25-re. A Norvégok nemcsak a győzelemnek örülhettek a mérkőzés után, hanem annak is, hogy a magyarok és a portugálok legyőzésével megszerezték az olimpiai kvóták egyikét.

Következett az utolsó kiadó olimpiai helyért a vasárnapi, mindent eldöntő élet-halál mérkőzés Portugália ellen. A magyar válogatottnak mindenképpen győznie kellett ahhoz, hogy megvalósíthassa álmát és megszerezze az olimpián való indulás jogát. Ennek megfelelően az összecsapáson mindvégig tapintható volt a feszültség. Az izgalmakban és fordulatokban bővelkedő mérkőzés során a magyar csapat végül óriása csatában, hősiesen küzdve és egy elképesztő véghajrával 30-27-re legyőzte a portugál válogatottat és megszerezte az utolsó, még kiadó helyet a párizsi ötkarikás játékokra.

 

A párizsi olimpiai játékok férfi kézilabdatornájának résztvevői:
Argentína, Dánia, Egyiptom, Franciaország, Horvátország, Japán, Magyarország, Németország, Norvégia, Spanyolország, Svédország, Szlovénia

 

Megosztás