Mennyi az annyi?

2023-03-02 | Közélet
Mit takar a február 22-i testületi ülésen elhangzott 12 milliárd forint? Tényleg ennyiből gazdálkodik Budaörs az idén? Nem félreérthető a polgármesteri tájékoztatás?

Idézet az ülés hivatalos beszámolójából:
Első napirendi pontként elfogadták az önkormányzat 2023. évi költségvetését. Wittonghoff Tamás polgármester elmondta, hogy minden gazdasági nehézség ellenére sikerült stabil és biztonságos költségvetést készíteni, amely biztosítani fogja az intézmények eddig megszokott, jó színvonalú működését. A kétszámjegyű infláció miatt a helyi iparűzési adóból várhatóan nagyobb összeg folyik be, ami most segítséget jelent. Így összességében és ténylegesen 12 és fél milliárd forintból gazdálkodnak majd. Ebben az összegben már nem szerepel az a mintegy négymilliárd forint, amennyit továbbra is elvon az állam teljesen törvénytelen módon a város saját bevételeiből.”

Nézzük a 2023-as költségvetés tételeit:

Az összefoglalóból kiderül, hogy a bevételek főösszege 35 662 874 000 Ft-ot tesz ki, tehát több, mint 35 milliárd forint!

Ha a bevételeket részletesebben nézzük, csak az iparűzési adóbevétel 12,5 milliárd forint lesz a tervezet szerint, az építmény- és telekadóból pedig majdnem 2 milliárd forint folyik be.
Az önkormányzat működésére 19 milliárd forintot fordítanak majd.


Summa summárum, „irányítószervi támogatás folyósítása nélkül” is 28 milliárd felett van a bevételek összege.

Hogy lehet az, hogy csak „12 és fél milliárd forintból gazdálkodnak majd”,  ahogyan Wittinghoff Tamás polgármester az ülésen elmondta?

(SzK)

Megosztás