Mérséklődött a túlfogyasztás

2020-08-23 | Közélet
Túlfogyasztás, ökológiai lábnyom, fenntartható fejlődés – szinte naponta találkozunk ezekkel a kifejezésekkel. Érdemes odafigyelni a jelentésükre és a bonyolult összefüggésekre.

2019-hez képest idén három héttel későbbre, augusztus 22-re esik a Túlfogyasztás világnapja, amely példa nélküli csökkenés a modern társadalom ökológiai lábnyomában – ez azonban nem annak tudható be, hogy hirtelen elkezdtünk jóval tudatosabban élni, hanem a koronavírus-járvány miatti korlátozásokra és annak gazdasági következményeire vezethető vissza.

A nagy kérdés most az, helyre tudjuk-e állítani a gazdaságot úgy, hogy közben a lábnyomunk tovább csökkenjen. Az emberiség először 1970-ben lépte túl a Föld erőforrás-felhasználásának fenntartható szintjét. Akkor még december 29-ére esett az a nap, amikorra elhasználtuk a bolygónk egy évre elegendő erőforrásait – innentől az év hátralévő részében annak kimeríthető tartalékaira hagyatkoztunk. Az elmúlt 50 évben azonban a Túlfogyasztás világnapja folyamatosan egyre korábbra esett – a tavalyi évben már július 29-én volt, vagyis 5 hónappal előrébb, mint 1970-ben.

Habár előfordult már, hogy a Túlfogyasztás világnapja későbbre tolódott az előző évhez képest, ez mind valamilyen gazdasági recesszióra vezethető vissza – például az olajválságok idején a 70-es években vagy a 2008-as gazdasági világválság során. Idén a koronavírus-járvány miatti korlátozásokkal járó gazdasági visszaesés az oka, hogy a dátum későbbre tolódott. A három hetes “ugrás” példa nélküli: azt jelenti, hogy az emberiség ökológiai lábnyoma közel 10%-kal csökkent a tavalyi értékhez képest.

Érdemes átgondolni, hogy egy másik szintről kezdjük az újjáépítést, ne oda térjünk vissza, ahonnan indultunk, találjunk új irányokat.

Az iskolák és munkahelyi menzák bezárásával csökkenhetett az élelmiszer-pazarlás egy része, hiszen a legtöbben otthon étkeztek – persze ehhez hozzátartozik, hogy rengetegen halmoztak fel hatalmas élelmiszer-készleteket is, amiket aztán nem tudtak felhasználni és végül a kukába kerültek. Ellátási oldalról azonban nagyobb pazarlás volt megfigyelhető, ami alátámasztja, mennyire törékenyek a jelenlegi élelmiszer-ellátó rendszerek. A korlátozások következtében például sok helyen nem tudták betakarítani a terményeket, a szállítás és elosztás pedig nehézkessé vált. És ez a harmadik világban milliók éhhalálát fogják okozni.

Forrás: ARTNEWS.hu

Megosztás