Miért ma ünnepeljük a Magyar Dráma Napját?

2023-09-21 | Budaörs
1883-ban - éppen 140 éve - ezen a napon volt Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeményének ősbemutatója a Nemzeti Színházban. A Magyar Dráma Napját 1984 óta ünnepeljük.

A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a magyar drámairodalom értékeinek jobb megismertetésére, valamint, hogy ösztönözze az írókat újabb alkotások létrehozására.

Szeptember 21-e kiemelkedő dátum a magyar színjátszásban. 1883-ban ezen a napon mutatták be Madách Imre művét, Az ember tragédiáját. Madách már 1860-ban befejezte drámai költeményét, de a „nagy mű” csak két évvel később jelent meg nyomtatásban. A kéziratot Madách Arany Jánoshoz vitte először bírálatra. A költő végzett is stiláris javításokat a Tragédián, mégis, a művet sokáig színpadképtelennek, előadhatatlannak tartották. Egészen 1883. szeptember 21-ig. Ekkor kezdhette meg színpadi karrierjét Az ember tragédiája a Nemzeti Színházban, Paulay Ede rendezésében – majd a magyar színpadokon. Ezért ünnepeljük minden évben ezen a napon a Magyar Dráma Napját.

(Az Ember tragédiáját azóta több mint 60 nyelvre fordították le.)

A magyar dráma napját 1984 óta rendezik meg ezen a napon, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, és új művek születését ösztönözzék.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet az idén tárlatvezetéssel várja az érdeklődőket a magyar dráma napján a Bajor Gizi Színészmúzeumban. A Magyar nyelvű színjátszás Petőfi korában, 1823-1849 című időszaki kiállításban Győrei Zsolt drámaíró, dramaturg, egyetemi tanár közreműködésével tartanak tárlatvezetést.

Az idén is megrendezi nyílt napját a Nemzeti Színház, amely szombaton 14 órától ingyenes programokkal várja az érdeklődőket. A Madách-szobornál Tragédia 140 címmel nyílik kiállítás, amelyen Paulay Ede eredeti rendezői példányát is meg lehet tekinteni az 1883-as ősbemutatóról. Erre a napra jegy- és bérletvásárlási kedvezménnyel is készülnek. A programok között kulisszajárás, nyílt próba, villámrandi és koncert is található.

A József Attila Színházban a magyar dráma napja alkalmából az idén Márai Sándor Kaland című színművét láthatja a közönség a Gaál Erzsébet Stúdióban.

Budapest, 1980. december 30. Bemutató a Madách Színházban: Ádám – Juhász Jácint, Éva – Almási Éva, Lucifer – Huszti Péter.
MTI Fotó: Pólya Zoltán

……………………………………………………………………………………………………………………………………

A Budaörsi Latinovits Színházban nincs esti előadás, délelőtt és kora délután a Városi Klubban Az osztály vesztese c. ifjúsági darabot játszák.

SzK

 

Megosztás