Mindenkinek van karbon-lábnyoma

2021-03-11 | Közélet
Mi is az a karbon-lábnyom?A karbon-lábnyom az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásának egyik mértéke. Segítségével mérhetővé válik, hogy az emberi tevékenység milyen mértékben járul hozzá a globális felmelegedéshez. A karbon-lábnyom a különböző lábnyom mutatók családjába tartozik, és jelentős részét teszi ki az ökológiai lábnyomnak.

A karbon-lábnyom azt mutatja, hogy egy cég tevékenysége, egy ember életmódja vagy egy termék életciklusa nyomán mennyi üvegházhatású gáz kerül közvetetten és közvetlenül a levegőbe. A karbonkibocsátás az összes üvegházhatású gáz kibocsátást jelenti. Minél nagyobb a karbon-lábnyom, annál nagyobb az éghajlatváltozásra mért hatás.

A magyarországi átlagos egyéni karbon-lábnyom 5,7 tonna szén-dioxid egyenérték/fő, ugyanez Németországban 10,5 tonna CO2e/fő, az USA-ban pedig 20 tonna CO2e/fő körül alakul.

 2012-es táblázat.

Az egyéni karbon-lábnyomot az alábbiak határozzák meg:

• háztartási energiafogyasztás: villamos-energia, földgáz, fatüzelés, távhő stb.

• gépkocsi-használatból eredő üzemanyag-fogyasztás

• tömegközlekedési eszközök használata

• légiközlekedés

• hulladék

• étkezés

• használati tárgyak vásárlása

• internetezés, banki szolgáltatások stb.

• szabadidős tevékenységek (nyaralás, sport, kultúra, szórakozás)

Az ökológiai lábnyom hektár/fő egységben azt mutatja meg, hogy átlagosan mekkora terület tud eltartani egy embert azon a szinten, ahogy az adott környezetben az emberek élnek.

Szeretnéd tudni, mekkora a karbon-lábnyomod?

Fogj össze a közösségeddel, jelentkezz, és mi kiszámoljuk!

Olyan közösségek jelentkezését várja a GreenDependent (www.greendependent.org), akik szeretnék a közösség tagjainak életmódjához köthető karbon-lábnyomot kiszámolni és megismerni.

A projekt célja, hogy karbon-lábnyomuk és annak összetevőinek megismerésével segítsük a közösségek tagjait abban, hogy tudatosan és fókuszáltan csökkenthessék környezeti hatásukat és klímaváltozáshoz történő hozzájárulásukat – ezzel példát mutatva szélesebb közösségük és a társadalom számára. Ráadásként a résztvevő háztartások 20 db őshonos gyümölcsfát kapnak a program végén.

A programba olyan közösségek jelentkezést várjuk, akik 20 család részvételét biztosítani tudják a felhívásban szereplő néhány feltétellel.

Jelentkezési határidő: 2021. március 14.

A felhívás itt található: http://intezet.greendependent.org/files/felhivas_kozossegeknek.pdf

A jelentkezési lap pedig itt érhető el: https://www.surveymonkey.com/r/kozossegi_karbonlabnyom

GreenDependent

Megosztás