Mindent a betegekért

2024-05-24 | Budaörs
Aki már járt a Farkasréti út 53.szám alatt található Egészségházban megtapasztalhatta azt, amit én is a napokban. Az Aradi utcai buszmegállótól felgyalogolni vagy a Tulipán utcaiból hegymenetben,fájó végtagokkal nem egyszerű dolog.

2019-ben a  Kossuth Lajos utcai Központi Rendelő Intézett átalakítása több változást hozott,többek között a mozgás szervei megbetegedések gyógyítására rendeltetett fizikoterápia és gyógytorna új helyre  költözött a Farkasréti út és a Thököly utca sarkán található épületbe.

Ahogy a fotó mutatja takaros szép kis ház,de helyszűkével küzd,ezért mégis sok a kifogásolni való. Idén májusban jött el az idő, hogy nekem is szükségem lett az ultrahang kezelésre. Belépve az előtérbe bevallom nagyon meglepődtem. Egy igencsak szűk helyiségben összesen öt szék áll rendelkezésre a reumával, különböző mozgásszervi problémákkal érkezőknek. Az öt ülőalkalmatosság kevés, ezért állva várakoznak a betegek,majd a lapok beszedése után ismét állva várakoznak arra,hogy sorra kerüljenek,hacsak nem üresedett meg egy szék.

A kezelő  helyiség igencsak szűkre szabott egyetlen szobájában több ágy és kezelőgép van. Zsúfoltság. Ez a legjobb kifejezés arra hogy valamelyest érzékeltetni tudjam a helyzetet. Egy kezelőszemélyzet van de nem is lehetne másként,mert egy másik kezelő személy már nem férne el a helyiségben. Aki nem járt ott nem tudja elképzelni ezt. Csak oda kell menni és megtapasztalni! A gyógytorna helyiségébe nem néztem be de ahogyan hallottam ott is ugyanaz a helyzet,mint  kezelőben.

Volt időm beszélgetni a várakozókkal. Többen bekapcsolódtak a beszélgetésbe és megerősítették  amit ott láttam.Nagyon rosszul lett kiválasztva a hely, hiszen a Farkasréti út távol van a tömeg közlekedéstől. Tekintettel kellene lenni a betegekre,akik állapota nem engedi meg a hosszas gyaloglást,pl. a Szabadság út Aradi vagy Tulipán utcai megállótól való felgyalogolást a Farkasréti úti Egészségházhoz,ráadásul emelkedő terepen! A Budaörs HOME buszjárata ritkán jár és nagyon hosszú,tekervényes  utat tesz meg mire a Törökbálinti útra ér. Hogy érzékeltessem: a 288-as busszal a Budaörsi Buszvégállomástól számítva a 18-ik megálló a Farkasréti  út. Ez a helyzet az időbeni  odajutást szintén nehezíti.

Láttam több várakozó autót és benne ülő autóst, aki beteg és nehezen mozduló hozzá tartózóját várta. Ezt azonban nem tudja mindenki megtenni.

Nem tudom elképzelni, hogy ezt a helyzetet tudván az Egészségügyi Központ vezetője megelégedetten dőlne hátra a karos székében. A napokban hallgattam végig interjú beszélgetését a Budaörs TV-ben ahol a legnagyobb megelégedéssel számolt be az elért sikerekről, mint pl. várakozó idő csökkentése. Remélem lesz rá alkalmam hogy megtapasztaljam hogy valóban csökken a több hónapos várakozó idő, és  ugyan akkor  arra is kíváncsi lennék- sokad magammal együtt,-hogy mikor történik változás,mikor találnak egy központi helyen lévő, olyan épületet, ahol a különböző kezeléseknek és a  gyógytornának kijelölt tágasabb helyiséget tudjanak biztosítani,úgy hogy a megközelítése ne több száz méterre legyen a tömegközlekedéstől,hanem gyalogosan, is megerőltetés nélkül elérhető legyen.

Át kellene érezni a fentiekben leírtak fontosságát és belátni a  mozgásszervi betegek kiszolgáltatott helyzetét. A jobbítás szándékával sürgősen döntést hozni a változtatásra a betegek megkímélése és elsősorban gyógyulása érdekében.

Major Edit

Megosztás