Mindszenty József bíboros, hercegprímás, a kommunizmus áldozata

2021-02-25 | Budaörs
A Független Kisgazdapárt főtitkárát, Kovács Bélát 1947. február 25-én hurcolták el a Szovjetunióba, aki a második világháború utáni hazai politikai élet egyik legjelentősebb kommunistaellenes szereplője volt. Az eset a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte.

A baloldal szörnyű ideológiája mentén, Magyarországon 1945 után politikai okból kivégzett honfitársunk 700 fő, politikai okok miatt bebörtönzött honfitársunk 70 ezer fő, szovjet kényszermunka-tárborokba hurcolt magyarok száma 700 ezer fő volt. Az 1956-os forradalom és szabadságharc miatt hazánkat elhagyni kényszerülők száma 200 ezer főt is meghaladta. A kommunizmus világszerte 100 millió halálos áldozatot követelt. Emléküket nem felejtjük!

Budaörsön, a katolikus templom nyugati kertjében áll Babusa Zoltán szobrászművész kiváló alkotása Mindszenty József bíboros, hercegprímásról, akit a kommunista diktatúra 1948 karácsonyán letartóztatott, és kihallgatása közben szörnyű kínzásoknak vettetett alá az Andrássy út 60. alatti épületben. Az 1949-ben lezajlott koncepciós perben életfogytig tartó fegyházra ítélték, de a nyugati nyomás és súlyos betegsége miatt házi őrizetbe került. Az 1956-os forradalom és szabadságharc alatt szabadult, majd a szovjet hadsereg bevonulása után az Amerikai Egyesült Államok nagykövetségére menekült. A Kádár-rendszer elnyomó gépezetének elsőrendű közellensége volt haláláig, 1975-ig. Szobrának 2009-ben történő avatásán tisztelgő beszédet mondhattam történelmi nagyságáról.

dr. Czuczor Gergely

Megosztás