1921 szeptemberében született, egy nagy szerelem gyümölcseként. Az édesanyja, Ilosvay Rózsi, az ünnepelt fiatal színésznő volt, az édesapja pedig Tamássy Pál, aki zeneszerzőként szerzett nevet magának. Pontosabban, az általa írt sanzonokat adta elő ragyogóan Ilosvay, a kapcsolatból pedig szerelem lett, és a 19 éves színésznő 1920-ban hozzá ment feleségül Tamássyhoz. Az újságok gyakran írtak a párról, főleg, hogy egy év múlva megszületett a gyermekük, akinek a különlegesnek számító Zdenko keresztnevet adták.

Tamássy Zdenko az édesanyjával 1923-ban.
Fotó: Arcanum/Színházi Élet

Aztán minden összeomlott. A pár két év múlva felbontotta a házasságot. Tamássy Pál világgá ment, Bécsben, Berlinben, majd Párizsban ért el sikereket, aztán 1929-ben, váratlanul elhunyt. Csupán 36 éves volt… A kicsi, csupán 8 éves Tamássy Zdenko ekkor már édesanyjával és annak új férjével élt. És hamar kiderült, ő is a zenére született. Zongorázni tanult, megismerkedett az ütőhangszerek világával, és egyenes út vezetett a Liszt Ferenc zeneművészeti főiskolára. Kiugró tehetségként tekintettek rá, és a II. világháború után, 1946-ban, 25 évesen igent mondott a Magyar Rádió hívásának. Élete végéig ott alkotott.

Vezette a zenei osztályt, később ő lett a könnyűzenei osztály lektora, a sanzon és táncdal-bizottság elnöke. Csodás dallamokat komponált, gyorsan dolgozott és mindig harmonizáltak a zenéi az adott előadással vagy éppen filmmel. Az ötvenes években egyszer csak kapott egy telefont, hogy írja meg a Kossuth rádió szignálját. Egy este alatt megtette. A Kossuth-nótát érezte oda illőnek és az „Éljen a magyar szabadság, éljen a haza” szövegre meg is írta a szignált. A dallam pedig összenőtt a rádióadóval.

Ilosvay Rózsi és Tamássy Pál, avagy Tamássy Zdenko szülei.
Fotók: Arcanum/Színházi Élet

Tamássy Zdenko állandóan alkotott. Olyan zenés játékokat komponált, mint a Százszorszép, vagy az Álomkastély, de az igazi terep számára a filmekhez írt muzsika volt. Aki látta a Hannibál tanár úr című remekművet, az pontosan tudja, mit is adott hozzá a zene a filmhez. De neki köszönhetjük Szabó István két ragyogó mozijának a zenéjét is, ez pedig a Mephisto és a Redl ezredes. Nem mellékesen ő írta a Régi idők focija, a Szeleburdi család, a Palacsintás király vagy éppen a Kántor című bűnügyi sorozat zenéjét is. Nem csoda, hogy 1966-ban Erkel Ferenc-díjjal tüntették ki. Német Amadé, karmester és zeneszerző így jellemezte Tamássy-t: „Jeles dallamalkotói leleménnyel és színes, változatos harmóniavilággal rendelkezett. Műveit igényesség jellemezte…” A Magyar Rádió volt a második otthona, mindig meg lehetett ott találni. Népszerű műsort is vezetett, Minden hangra emlékezem címmel, egy zenés, beszélgetős műsort.

Tamássy Zdenko (a kép jobb szélén) egy 1971-es felvételen.
Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

Tamássy Zdenko 1987 júniusában a korabeli lapok szerint egy rutinműtétre ment kórházba és az operáció közben vesztette életét. Csak 65 éves volt. Azt írták, pont akkor hunyt el, amikor a rádióban felvételről a ment a Minden hangra emlékezem című műsora. A halála mindenkit megdöbbentett, és sokan mentek ki a Farkasréti temetőbe, ahol az imádott felesége is ott állt a sírnál. Tamássy Zdenko még számtalan filmhez komponálhatott volna zenét, ám a sors másképp döntött…

Forrás:Újságmúzeum

Major Edit