Nagy István: Jelentős átalakulás előtt áll a balatoni halgazdálkodás

2019-09-12 | Budaörs
Jelentős vízterületekkel nő a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. tógazdasága, ennek köszönhetően több balatoni hal kerülhet a magyar családok asztalára – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Nagy István agrárminiszter. A sajtótájékoztatón szintén részt vevő Szári Zsolt, a halgazdálkodási társaság vezetőjét portálunk arról faggatta, hogy milyen stádiumnál tart az általuk elindított balatoni kagylótenyésztés, amelytől, mint takarmányként való felhasználástól a tenyésztett halak ízének jelentős javulását várják.

Nagy István agrárminiszter keddi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy újabb jelentős lépés történt a balatoni halállomány további bővítésének irányába. Mint kifejtette, egy több éves folyamat utolsó állomásaként a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. területeit további 1,3 ezer hektár tógazdasággal bővítik. Ennek köszönhetően a halgazdálkodási társaság feladatköre kibővül, magasabb szinten és hatékonyabban fogja tudni azt a munkát, amelynek végső célja, hogy minél több balatoni hal kerüljön a magyar családok asztalára. Az agrárminiszter megjegyezte: a lényegében veszteséges balatoni halászat megszüntetését követően az aktív kikapcsolódást szolgáló horgászat milliós bevételeket hoz, évente 60-70 ezer horgász vált jegyet a Balatonra. Mint megjegyezte: a térségben létesült halfeldolgozó üzemnek köszönhetően ugyanakkor azok is fogyaszthatják a balatoni halat, akik nem horgásznak.

Szári Zsolt a sajtótájékoztatón elöljáróban arról beszélt, hogy a halgazdálkodási társaság eddig csak úgy tudta maradéktalanul teljesíteni telepítési kötelezettségét, hogy külső beszerzés keretében kellett halat vásárolnia. Az új tógazdasági terület lehetővé teszi, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű halállományt tudjanak saját erőből telepíteni a Balatonba, amely jelentősen csökkenti a halakat érintő egészségügyi kockázatot.

MTI

w

Megosztás