Nagyon hiányzik a Passió

2024-03-18 | Budaörs
Az a bizonyos, amely csodálatos élmény, amely Budaörs hírét a régi időkben messzire vitte az országban, amelyből csak egy van az egész világon - amelyet mi budaörsiek játszunk a Kőhegyen.

Ilyenkor, húsvét és pünkösd táján, különleges érzéssel nézek fel mindig a Kőhegyre. Megelevenednek bennem a Passió jelenetei, hallom a fantasztikus zenét, átélem újra a készülődést, az előadások izgalmát, azt a semmihez sem hasonlítható hangulatot…

Aki részese volt már akár statisztaként, akár néhány szavas szereplőként a Budaörsi Passiónak – az tudja, miről beszélek. Annál csodálatosabb jelenetet,  mint amikor Jézus jeruzsálemi bevonulásakor teli torokból kiálthatjuk a hegy tetején, hogy „Hozsanna!” , vagy amikor a kereszt alatt együtt borulhatunk le a sötét hegyen és könnyezve élhetjük át Krisztus szenvedését – én nehezen tudnék elképzelni.

Közösséget kovácsoló, múltat és jelent összekötő (gondoljunk csak a 80 év feletti budaörsi résztvevőkre és a kis mindszentys lurkókra), profikat és amatőröket egymást tisztelve összefogó, felemelő játék – ez a Budaörsi Passió.

Akármilyen környezetből, akármilyen világnézettel ül be valaki a nézőtérre, ez az előadás megfogja, rabul ejti – és reméljük, hogy szívében megrendülve, teljes katarzis-élménnyel indul haza.

Nagy kár, hogy 2018 óta nem volt Budaörsi Passió. Hogy ennek mi lehet az oka? Pénzhiány, szándékhiány, lehetőségek hiánya, erőtlenség, némi tunyaság – ki tudja.

Mindenesetre Budaörs ez évi költségvetésében van egy ilyen sor:

2025. évi Passió megrendezésének támogatása                           40.000.000 Ft

Nem tudom, ez az összeg hányad része a jövőbeli összköltségnek, egy azonban biztos: a budaörsi résztvevők, mint eddig is mindig:  térítés nélkül, ingyen vállalják/vállalnák a szereplést!

SzK

Több kép a próbákról és előadásokról ITT.

 

 

Megosztás