Nálunk találnak nyugalmat a nyugdíjas németek

2019-08-28 | Budaörs
EGYRE TÖBB IDŐSEBB NYUGAT-EURÓPAI VÁSÁROL INGATLANT HAZÁNKBAN

A korábbi balatoni nyaralások emléke és a befektetési szándék mellett az utóbbi években a németországi társadalmi átrendeződés ­miatti biztonságosabb lakhely keresése is megjelent a hazánkban ingatlant vásárló németek motivációi között. A jellemzően idősebb vevők főként nyugat-magyarországi kistelepüléseket választanak, először csak pár hónapos itt-tartózkodásra, később akár hosszabb távra.

Évek óta a németek vásárolnak a külföldiek közül legnagyobb számban ingatlant hazánkban, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2018-ban 1106 német állampolgárt regisztrált. Igaz, náluk csak néggyel kevesebben voltak a kínaiak. Óriási különbség azonban, hogy míg a német állampolgárok alig 14 százaléka vett lakást a fővárosban, addig a kínaiak közül tízből kilencen tettek így – a vietnamiakhoz és az izraeliekhez hasonlóan. Az, hogy a németek főleg kisebb vidéki településeken vásárolnak, abból is kitűnik, hogy átlagosan 18 millió forintot költöttek egy lakásra (ezzel szemben a főként Budapesten mozgó kínaiak 43 mil­liót). A 120, átlagosan 57 éves svájci vásárló után a németek a legidősebbek, jellemzően 55 évesek.

Erről az ingatlanvásárló típusról a német közszolgálati televíziókban is számos riport készült az elmúlt néhány évben, ahol egyfajta csodabogarakként mutatják be a Magyarországot választó, jellemzően a migránsok elől menekülő idősebb párokat. Egynémely jobb helyismerettel és ingatlanos tapasztalattal rendelkező honfitársuk pedig kifejezetten ráállt arra, hogy vidéki házat közvetítsen német vagy éppen osztrák állampolgároknak.

– Több nyugdíjas úgymond visszatér a Balatonhoz, és fiatalkori nyaralásai helyén vesz kisebb családi házat, nyaralót vagy lakást, hogy nyugdíjas évei alatt is nyugodtan tudjon pihenni. Az idősebb vásárlóknál fontos szempont, hogy a kedvezőbb lakásárak mellett az itteni mindennapi élet is olcsóbb, így gazdaságilag is érdemes nekik hazánkban eltölteni két-három hónapot vagy többet is az évben – fejtette ki Benedikt Károly.

Az Otthon Centrum (OC) megkeresésünkre szintén azt válaszolta, hogy a nyugat-magyarországi kistelepüléseket választó külföldiek legtöbbje jellemzően ötvenévesnél idősebb német állampolgár. Az ingatlanközvetítő hálózat tapasztalatai szerint főleg a határ menti kisebb településeket keresik, de Fejér, Veszprém és Baranya megyei vásárlásokra is van példa. A fővárostól keletre jellemzően nincs nyugat-európai kereslet. A nyugatiak elsősorban téglaépítésű családi házban gondolkodnak, átlagosan 12 millió forintért, nyolcvan négyzetméter körüli házat vásárolnak.

Pintér Balázs

w

Megosztás