Napfogyatkozás, de nem akárhol

2019-09-26 | Budaörs
Még a fotók és az elbeszélés alapján is nagyszerű élmény volt átélni a budaörsi Knap család úti beszámolóját, amelynek a Városi Könyvtár adott helyet.

A szép számú érdeklődőt, az előadó házaspárt és Zöld Csaba közreműködő színművészt Csabay Károly könyvtárigazgató köszöntette. Elmondta, már évek óta célja, hogy különleges budaörsiekkel találkozzanak az olvasóik. Örül, hogy most éppen világjárók mondják el nem mindennapi utazásuk történetét.

A vetítettképes előadáshoz az ismertető szöveget Knap Tamástól hallottuk, amit felesége, Tünde időnként kiegészített.

Honnan is adódott az ötlet e merész vállalkozáshoz? Erre Tamás adta meg a választ. 1999-ben nagyon érdekelte a napfogyatkozás. Megtudta, hogy pár ezer km-re tőlünk újból megnézheti 2017 augusztusában. A család elhatározta, hogy arra az időre az Államokba utaznak. A tervezésben a lányaikat is bevonták. Saját szervezésben készültek a nagy utazásra. Az internet megkönnyítette a dolgukat, de azzal is tisztában voltak, hogy az adott időre oda kell érniük az adott helyre, például a szálloda elfoglalására.

A 30 napos út során, szoros időbeosztással sok várost, számos turisták által ismert helyet jártak be. Mivel színházrajongók, ezét New Yorkban a Broadwayon megtekintettek egy színházi előadást, Robert de Niro rendezésében.  Látták az ikertornyok színhelyét. Vonattal Washingtonba utaztak, itt elmentek többek között a Capitoliumhoz és a Fehér Házhoz.

Különleges élmény volt a híres-nevezetes 66-os úton Los Angelestől elindulva Chicagóig.  Mindezt bérelt autóval, 8200 kilométert megtéve, 8 államon, négy időzónán keresztül .Ez az útvonal az Egyesült Államok és a világ egyik leghíresebb országútja. Szokták a „The Mother Road”, vagyis „Az országutak anyja”, illetve „Az Egyesült Államok főútja” néven is emlegetni. 1926-ban épült azzal a céllal, hogy a keleti és a nyugati partot összekösse. Aztán a korszerű és többsávos autósztrádák megépülése után jelentőségéből sokat veszített. Ma már újra felfedezik a hobbyturisták, a legendák nyomába eredve újra átélni a vadnyugati „feelinget”, a szabad életérzést. Újból üzemelnek a benzinkutak, a motelek, reneszánszát éli a Route 66.

Utazóink egy kitérőt tettek Las Vegasba, elmentek a Grand Canyonhoz, látták a filmekből jól ismert Monument Valleyt, Santa Feben az Indián Múzeumot, a retro autók felvonulását, Hollywoodot, a film fővárosát, Nem maradhatott ki később a Niagara vízesés sem.  Jó benyomást tett rájuk az amis közösség életformája.  Még arra is jutott idejük, hogy a Lincoln könyvtárba betérjenek. Miután magyarok még nem jártak ott, az igazgató személyesen lejött az irodájából, köszönteni őket. A két lány remek nyelvtudása sokat segített az út során. Hosszú lenne felsorolni a természeti szépségeket, amit a diakockákon mi is láthattunk.

Elérkezett a napfogyatkozás ideje – 2017. augusztus 21-e. Valóságos népvándorlás indult meg a jó helyek elfoglalásáért. A látvány 2 percig tartott, de a Knap család számára feledhetetlen volt. Aztán egyszer a 66-os útnak is a végére értek.

Zöld Csaba előadásában élvezhettük a 66-os út című dalt és egy kis country muzsikát.

Az állófogadáson számos kérdést tettek fel a vendégek Tündének és Tamásnak és ők készségesen válaszoltak valamennyire.

s.k.

fotó: Bíró Ágnes,  Városi Könyvtár

Megosztás