Napszúrás, hőguta, hősokk: mi a különbség?

2024-07-06 | Budaörs
A hőségben nem árt óvatosnak lenni, mert a napon való túlzott tartózkodást nemcsak a bőrünk érzi meg, hanem a szervezetünkben is sok gondot okozhat.

A szervezet melegérzése 30–35 °C-nál jelentkezik. Minél melegebb van, az emberi szervezet annál több vizet párologtat el. A nyári meleg mindenkire veszélyes, de a kisgyerekek és az idősek nagyobb eséllyel vannak kitéve a napszúrásnak, ami könnyen összetéveszthető a hőgutával, mely akár halálos kimenetelű is lehet.
Az idei volt az elmúlt 120 év legmelegebb tavasza Magyarországon

Az idei tavaszunk középhőmérséklete országosan 13,4 Celsius-fok volt, 2,3 fokkal magasabb az 1991-2020-as évek 11,1 fokos átlagánál.

Mi a napszúrás?

Napszúrás akkor alakul ki, ha hosszú ideig a napon tartózkodunk, és közvetlenül a fejtetőnket, tarkónkat süti a nap. A napszúrás tünetei könnyen felismerhetők: vörös fej, száraz és forró bőr, magas pulzus, fejfájás, szomjúságérzet, kábultság, gyengeség, hányinger, hányás, hőemelkedés, magas láz és komolyabb esetben akár eszméletvesztés is bekövetkezhet.

Fontos tanácsok, amelyeket betartva nem fogsz napszúrástól szenvedni:

Igyál sok folyadékot, ami lehetőleg víz legyen – akár csapvíz, akár ásványvíz –, semmiképp sem alkohol, kávé vagy cukros ital! Viselj fejfedőt, erre több jó megoldás létezik: kalap, sapka, kendő stb.

Különösen fontos a napszúrás elleni védekezés azoknak, akik szív-, vese-, máj- és cukorbetegségben szenvednek.

Ha mégis napszúrást kaptál, érdemes hideg vizes hűtéssel kezdeni az estét: locsold magad a hűs vízzel, vagy tegyél borogatást a fejedre, nyakadra, csuklódra!

A napszúrást követően 24–48 órán belül tilos újra napra menni!

Mi a hőguta?

Hőguta akkor alakul ki, ha a külső hőmérséklet hosszabb ideig nagyon magas, így megfelelő hőleadás hiányában testünk hőmérséklete is elkezd emelkedni. Hőguta esetén fejfájás, hányinger, gyengeség mellett nemcsak a fejünk melegebb, hanem teljes testünk felmelegszik.

Hőguta esetén azonnal hívjunk mentőt, mert kórházi ellátásra lehet szükség! Ha elmarad az azonnali ellátás, a hőguta halálos kimenetelű is lehet. A hideg borogatással is sokat segíthetünk, és amennyiben a beteg eszméleténél van, itassunk vele izotóniás italt vagy enyhén sós vizet.

Mi a hősokk?

Hősokk vagy hőkimerülés akkor alakul ki, ha nagy melegben erős fizikai munkát végzünk vagy sportolunk. Két típusa van: a sóhiányos, amikor csak a folyadékot pótoljuk, de az ionokat nem, és a vízhiányos, amikor még a folyadékot sem pótoljuk. Tünetei lehetnek: izom- és hasi görcsök, hányinger, szomjúság, verejtékezés, bágyadtság, látászavar, láz, légzési nehézség, szapora pulzus.

Életveszélyes állapot lehet ez is, ezért már a hősokk gyanúja esetén érdemes mentőt hívni, és mindenképp hasznos a vizes borogatás is.

Forrás: Greendex

 

 

 

 

Megosztás